Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr.Cevdet KIZIL ve Dr.Öğr.Üyesi Erol MUZIR, Endüstri 4.0 kapsamında yaşanılan dijitalleşme sürecinin ve Covid-19 pandemisinin yönetim muhasebesindeki teknolojik ürün ve süreç yeniliklerine olan etkisini inceledikleri araştırmalarının sonuçlarını “Endüstri 4.0 Kapsamında ve Covid-19 Pandemi Sürecinde Yönetim Muhasebesinde Dijitalleşme ve Yönetim Muhasebesinin Teknolojiyle Entegrasyonu” başlıklı bildiri ile International Eurasia Congress on Scientific Researches and Recent Trends bünyesinde sundu.
Araştırmalarında teknolojide yaşanan ürün ve süreç yenilikleri sayesinde, muhasebenin teknoloji ile entegre bir kimliğe büründüğüne değinen KIZIL ve MUZIR, bu yenilikçilik sürecinin muhasebe ve yapay zeka ilişkisini ortaya çıkardığını, muhasebe ve makine öğrenmesi sürecinin pekiştiğini, entelektüel sermayenin muhasebeleştirilmesi ve raporlanması, entegre raporlama, kripto paraların muhasebeleştirilmesi ve bulut muhasebe konularının gündeme gelmesi ile birlikte muhasebe eğitiminde teknolojinin kullanılması ile dijitalleşme gibi kavramlarının öne çıkmaya başladığını vurguladı. Bu bağlamda araştırma, Endüstri 4.0 kapsamında ve Covid-19 pandemi sürecinde yönetim muhasebesinde dijitalleşme ve yönetim muhasebesinin teknolojiyle entegrasyonunu analiz etmeyi amaçladı. Araştırma sonuçları, yenilikçilik ve Endüstri 4.0 bağlamında, muhasebe uygulamalarının daha hızlı, etkin ve maliyetsiz gerçekleşmesinin sağlandığını ortaya koydu. Dijitalleşmenin hata ve hileleri azalttığını belirten araştırmacılar, aynı zamanda verilerin kontrol edilebilirliğini ve karşılaştırılabilirliğini artırarak şeffaf kurumların oluşumuna destek sağladığını ve bu sayede kurumsal hesap verebilirliğe önemli faydalar sağladığını ortaya koydu. Pandemi süreci ile birlikte, denetim ve danışmanlık faaliyetlerin uzaktan yürütülmesi konusunda gelişmeler yaşandığını belirten araştırmacılar, bu süreçte bazı yeni muhasebesel ve finansal hilelerin de ortaya çıktığına dikkat çekti. Bu nedenle dijitalleşme sürecinde muhasebe meslek mensuplarının Endüstri 4.0, dijitalleşme, teknoloji ve inovasyon alanlarında gerekli eğitim süreçlerine katılarak kendilerini sürekli güncel tutmalarının şart olduğunu aktardı.
KIZIL ve MUZIR, sektör içerisinde yaşanan bu gelişimin ve oluşan yeni alanların yeni istihdam olanakları yaratarak yoksulluğu azaltma etkisi taşımasının yanı sıra, esnek çalışma ve mobilite ile birlikte kırılgan gruplardaki nüfusun istihdama dahil olma olanaklarını da artırarak işgücü açısından eşitsizliklerin azaltılması için de önemli bir katkı sağladığına dikkat çekti.