Doç.Dr.Yıldız Aksoy ve Ar.Gör. Özge Gürsoy’un Yazarları Arasında Olduğu İstanbul’da Gri Su Kullanımını Değerlendiren Kitap Bölümü Yayımlandı

Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Doç.Dr. Yıldız Aksoy ve Mimarlık Bölümü’nden Ar.Gör. Özge Gürsoy’un, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof.Dr.Bilsen Beler Baykal ve Prof.Dr. Ahmet Samsunlu ile birlikte hazırladığı “An Analysis On Green Areas And The Potential Of Irrigation Using Rainwater And Grey Water: A Case Study From The Megacity Istanbul” başlıklı kitap bölümü, DAKAM Yayınları tarafından yayımlanan “Contemporary Issues In Architecture And Urban Planning: Architectural And Urban Forms” başlıklı kitapta yer aldı.

İstanbul’un Ataköy semtindeki yeşil alanların sulama ihtiyacı için kullanılabilecek alternatif su kaynaklarının incelendiği çalışmada, mevcut su kaynaklarının verimli kullanılmasının önemi vurgulandı. Araştırmada, konutlarda kullanılacak alternatif su kaynakları olarak çatılardan toplanacak yağmur suyu ve banyolardan toplanacak gri su seçilerek, bu kaynakların pilot alandaki verimlilikleri incelendi. Araştırma sonuçları, pilot bölge olarak seçilen Ataköy konut alanları için bu iki alternatif su kaynağının sulama suyu ihtiyacını karşılayabilecek potansiyelde olduğu ortaya koydu. Çalışmada ayrıca, bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için gereken depo alanları hesaplandı ve depo noktaları önerildi. Araştırma sonuçları yağmur suyu ve gri suyun sulama ihtiyacının giderilmesi için önemli bir kaynak olduğunu gösterdi. Kentlerde su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve verimliliği için alternatif kaynakların seçimini adına önemli ve motive edici sonuçlar elde edildi.

Kitap bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.