Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Gülbin Erdem Karahanoğlu’nun “Dünya’da ve Türkiye’de Cinsiyet Temelli Yoksulluk Analizi” adlı kitap bölümü, editörlüğünü Prof.Dr. Sevcan Güneş ve Doç.Dr. Nagihan Durusoy Öztepe’nin yaptığı “Kadın ve Yoksulluk” adlı kitapta yayımlandı.
Karahanoğlu çalışmasında Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğini iş gücü piyasaları, eğitim, sağlığa erişim ve siyasi katılım alt başlıkları altında, seçilmiş ülkeler ile karşılaştırarak ele aldı ve Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından dünyadaki yerini değerlendirdi. Türkiye’de eşitsizliğin en derin olduğu alanların eğitime erişim ve kadınların iş gücüne katılımı olduğunu, son dönemde cinsiyet eşitsizliğinin en çok arttığı alanın ise kadınlar aleyhinde, kadınların sağlık sistemine erişimi olduğunu ortaya koydu.
Cinsiyet eşitsizliğindeki derinliğin yoksulluğu da derinleştirdiğine vurgu yapan Karahanoğlu, özellikle yoksul kesimlerde yaşayan kadınların eğitim fırsatlarına erişememesi, kadınların iş gücüne katılamaması ya da ağırlıklı olarak ikincil piyasalarda düşük ücretlerde çalışmalarının gelir eşitsizliği yaratarak yoksulluk döngülerinin kırılmasının önünde engel teşkil ettiğini belirtti. Yine çalışmada, kadınların idari ve politik karar alma mekanizmalarının kadınları eşitçil bir yapıda dahil edecek şekilde geliştirilmemesinin erkek egemen toplumun cinsiyet ayrımcılığını içselleştirmesine sebep olduğu vurgulandı.
Yoksullukla mücadelede sosyal koruma politikalarının önemine değinen Karahanoğlu, bu politikaların yoksullukla mücadelede en etkin araçları olan istihdam politikaları, işbaşı eğitim ve sosyal güvenlik kapsamının iyileştirilmesi ile iş gücü piyasasındaki eşitsizliklerin azaltılarak kadın yoksulluğunun azaltılmasında önemli fırsatlar sunacağını belirtti.
Karahanoğlu, G. E. (2021). Dünya’da ve Türkiye’de Cinsiyet Temelli Yoksulluk Analizi. Güneş, S. ve Durusoy Öztepe, N. (Ed.). Kadın ve Yoksulluk: Nedenleri, Görünüm Biçimleri ve Mücadele Yöntemleri Bağlamında Bütüncül Yaklaşım içinde (41-73). Ankara: Ekin Yayınevi.