Menü Kapat

Dr.Öğr.Üyesi İrfan YAŞAR’ın Ortak Yazar Olduğu ‘’A Literature Review of Gastronomy Tourism within the Perspective of Sustainability’’ Başlıklı Makale International Journal of Social Sciences & Economic Environment Dergisinde Yayımlandı

Dr.Öğr.Üyesi İrfan YAŞAR’ın ortak yazar olduğu A Literature Review of Gastronomy Tourism within the Perspective of Sustainability isimli makale International Journal of Social Sciences & Economic Environment Dergisinde yayımlandı. İki yazarlı yayımlanan çalışma birçok sektörde vazgeçilmez bir fikir olarak benimsenen sürdürülebilir kalkınma eğiliminin sürdürülebilir gastronomi turizmi için de hangi boyutta uygulanabileceğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Yazarlar makalede, sürdürülebilir gastronomi turizminin sürdürülebilir turizme ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya olası katkıları konusunda kitap, dergi, akademik tez ve internet kaynakları incelenerek bir literatür taraması ortaya koydu. Yazarlar çalışmada gastronomi turizmini açıklayarak, yerel ürünlerle birlikte destinasyonlara yapılan ziyaretlerin benzersiz bir deneyime dönüştüğünü belirtti. Aynı zamanda turistik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine olanak sağlayarak, bazı destinasyonlarda olumsuz mevsimsel etkileri de azaltabileceğini vurguladı. Gastronomi turizminin ekolojik çevre koruma süreçleriyle, biyolojik çeşitliliğin korunması da dahil olmak üzere sorumlu tüketim gerçekleştirmek, yerel halkın kültürel özgünlüğüne ve değerlerine saygı göstermek yerel toplulukların gıda güvenliğini artırmak ve sosyal hizmet yaklaşımı oluşturmak gibi amaçları benimsemesi gerektiğini vurguladılar. Yazarlar, yemek pişirme ekipmanlarının kültürel miras unsurları barındırdığı, mutfak geleneklerinin yörenin folklor, din, dil, misafirperverlik, aile ve toplum yapısı, çevre duyarlılığı, törenler, kutlamalar ve festivaller gibi kültürel mirası yansıttığını belirtti. Sürdürülebilir gastronomi turizminde ziyaretçilerin ağırlıklı olarak mutfak, yerel ürünler ve ilgili tüm hizmetler aracılığı ile kültürel yaşama dahil olarak sürdürülebilir gastronomi yaklaşımını benimsemeleri teşvik edilmektedir. Sonuç olarak, yazarlar çevre sorunlarına ve kültürel mirasa duyarlı, yerel halk katılımlı, eğitim kurumları destekli bir sürdürülebilir gastronomi yaklaşımı benimsemeyi vurguladılar.

Yaşar, İ. ve Gümrükçü, S. (2022). ’A Literature Review of Gastronomy Tourism within the Perspective of Sustainability’ International Journal of Social Sciences & Economic Environment (IJSSEE), 7(2): 20-29. https://doi.org/10.53882/IJSSEE.2022.0702002

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 12, SKA 8, SKA HABERLERİ