Öğr.Gör.Dr. Sevgi KIRBOYUN TİPİ BİLTEVT 2022’de Görme Engelli Öğrencilerin Eğitiminde Dokun, Duy, Öğren Uygulaması Hakkında Deneyimlerini Paylaştı

Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğr.Gör.Dr. Sevgi KIRBOYUN TİPİ, 22-24 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenen, Biltevt2022: Uluslararası Engelsiz Bilişim 2022 Kongresi’nde görme engelli öğrencilerin güçlendirilmesi ve eğitime erişimlerinin sağlanmasındaki uygulamaları değerlendiren bir bildiri sundu.

Kongrenin ikinci gününde bildirisini sunan Dr. Sevgi KIRBOYUN TİPİ, Dokun Duy Öğren uygulaması hakkında bilgiler sundu ve uygulama ile ilgili deneyimlerini paylaştı. KIRBOYUN TİPİ, Kapsayıcı ve Erişilebilir Yaşam Derneği (ERYADER)’in iş birliğiyle kullanıma sunulan Dokun Duy Öğren uygulamasının görme engelli öğrencilerin bilgiye hem dokunsal hem de işitsel olarak erişimini sağlayarak görme engelli bireylerin bağımsız öğrenme deneyimlerini güçlendirdiğini, engelli bireylere daha nitelikli ve kapsayıcı bir eğitim ortamı sunma imkanı sağladığını belirtti. Görme engelli her bireyin kendi ihtiyaçlarına ve öğrenme hızına uygun erişilebilir eğitim kaynakları sunmayı amaçlayan Dokun Duy Öğren Uygulaması’nın mobil bir uygulama olduğunu ve kabartma resimlerin bu mobil uygulama kullanarak ücretsiz bir şekilde seslendirilebileceğini belirtti.

Öğr.Gör.Dr. Sevgi KIRBOYUN TİPİ “Dokun-Duy-Öğren Uygulaması ile Deneyimler” başlığı altında gerçekleştirdiği sunumunda ayrıca görme engelli öğrencilerle bu uygulamayı deneyimledi. Katılımcılar arasından seçilen farklı yaş gruplarından 3 gönüllü görme engelli bireyle Dokun Duy Öğren Uygulaması kullanıldı. Dokun Duy Öğren Uygulamasını deneyimleyen görme engelli bireyler, uygulamanın bağımsız bir şekilde kullanılabildiğini, bilgiye zaman ve mekân fark etmeksizin anında erişebileceklerinin vurgusunu yaptı. Ayrıca katılımcılar, uygulamanın hem dokunma hem de işitme duyusunu kullanmaya izin verdiğini ve çoklu duyu kullanmanın daha hızlı ve kalıcı öğrenme sağladığını belirtti.