İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’nin desteğiyle, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif YILMAZ’ın yürütücülüğünde hayata geçirilen ve üniversitemizin Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sinan ATAER’in de araştırmacı olarak yer aldığı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yönelik Devlet Teşviklerinin Potansiyel Kayıp ve Kazançları” adlı projede son aşamaya gelindi. 2022 yılında sonuçlandırılacak olan proje üç aşamadan oluşuyor.
Birinci aşamada demografik özellikleri fark etmeksizin vatandaşlara çevre okur-yazarlığı ile ilgili bir saha araştırması uygulandı. Aynı araştırmada uluslararası ölçeklerden yararlanarak katılımcıların geleneksel enerji üretim yöntemlerine, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve yenilenebilir enerji üretim yöntemlerine ilişkin sorular da yöneltildi. Akabinde devletin enerji üretimindeki ve enerji politikalarını oluşturmadaki rolüne ilişkin düşüncelerin de toplanmasıyla; enerjide bireysel tüketim tarafını oluşturan katılımcılardan gerekli veriler elde edildi.
İkinci aşamada mülakat yöntemleriyle hem sanayi tüketimini temsil eden sanayicilerden hem de arz tarafını temsil eden enerji üretim ve iletim şirketleri temsilcilerinden istenen verilere ulaşıldı.
Projenin son aşamada ise elde edilen veriler ışığında mevcut enerji politikalarının güçlü ve zayıf yanlarının analiz edilmesi hem de politika önerileri geliştirilmesi planlanmaktadır.
Bireysel tüketicilerden ve sanayi temsilcilerinden tüketim ayağında, enerji üretim ve iletim şirketi temsilcilerinden ise arz ayağında veriler toplandığından, geliştirilecek olan politika önerilerinin enerji verimliliği bakımından isabetli olacağı düşünülmektedir.
Yenilenebilir, erişilebilir ve temiz enerji ile ilgili bu tür nitel verilere dayanan projelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Vatandaşların kirliliğin önlenmesi, sürdürülebilir binalar, sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları gibi konularda daha talepkar olmaları, temiz enerji teknolojileri ile ilgili kamuoyunun oluşturulması ve hatta vatandaş katılımcılığı vasıtasıyla politika geliştirme süreçlerinde etkili olmaları için de elzemdir.