Dr.Öğr.Üyesi Zeynep ARDIÇ Dijital Dünyada Sosyal Haklar Konulu Tebliğini Sundu

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi’nden Dr.Öğr.Üyesi Zeynep ARDIÇ Türkiye Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESAM) tarafından 2022 Mart ayında düzenlenen ‘Klasik Hukuktan Dijital Hukuka Geçiş’ isimli programda Dijital Dünyada Sosyal Haklar başlıklı tebliğini sundu.

ARDIÇ tebliğinde insan haklarının sınıflandırılmasına değinerek bu sınıflandırmanın dijital dünyada nasıl bir değişim geçirdiğini anlattı. Ardıç kişisel, siyasete katılma, oy kullanma ve adalet gibi hakların birinci kuşak; ekonomik, sosyal, kültürel hakların ikici kuşak; kolektif, azınlık, çevre ve barış hakkı gibi hakların üçüncü kuşak haklar olduğunu ifade etti. Ardından bu üçlü ayrıma ek olarak dijital dünyanın bir getirisi olarak dördüncü kuşak hakların oluşmaya başladığını; bu kuşak içerisine kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı, unutulma hakkı, insan onurunun korunması, fiziksel ve ruh sağlığı hakkı, insan klonlama ve üstün ırk yaratma yasağı, ekosistem hakları, kent hakkı gibi hakların dahil edilebileceğini belirtti. ARDIÇ son olarak bu haklarla bilim ve teknolojinin yarattığı tehlikeler neticesinde zarar görme ihtimali olan insan onurunun korunmasının amaçlandığına dikkat çekti.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 11, SKA 13, SKA 16, SKA 3, SKA HABERLERİ