Tıp Fakültemizin Birleşik Krallık Exeter Üniversitesi ile Ortaklaşa Düzenlediği Çalıştayda Covid-19 Araştırmaları Tartışıldı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından organize edilen ve Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi ve aynı zamanda Exeter Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Ahmet KARAKAYA’nın programın organizasyonunda yer aldığı “Sınırlar Ötesi COVID Araştırmaları Çalıştayı”, 30 Mart 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sadrettin PENÇE ve Exeter Üniversitesi’nden Prof.Dr. Gareth STANSFIELD, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Exeter Üniversitesi’nin mevcut durumlarını ve bu toplantının önemini içeren konuşmalarını paylaştı. Ardından Tıp Fakültesi dekan yardımcısı Prof.Dr. Işıl MARAL, COVID-19’daki filyasyon uygulamasını, 2012-2013 yılında yaşanan kızamık salgınını örnek göstererek dinleyicilere aktardı. Ardından Exeter Üniversitesi Antropoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Geoffrey HUGHEs pandemi koşulları altında gelişmekte olan ülkelerin yönetimlerini, insan ilişkileri ve sosyolojik boyutunu Ürdün örneği göstererek paylaştı. Bir sonraki oturumda Üniversitemiz Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Müstakim ARICI İslam Dünyasında geçmişteki epidemilerden bahsetti. Exeter Üniversitesi Teoloji ve Din Ana Bilim Dalı’ndan Prof.Dr. David TOLLERTON Britanya’daki COVID-19’un sosyolojik etkisinden bahsetti. Çalıştayın son oturumunda Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’ndan Dr.Öğr.Üyesi Hatice İKIIŞIK ülkemizdeki aşı tereddütlerinden bahsetti. Diğer konuşmacı Prof.Dr. Susan BANDUCCI ise Britanya’daki COVİD-19 vakalarının ırk ve etnik köken durumları açısından değerlendirdi.  Hastalığı ve pandemiyi göçmenlerin ve azınlıkların aship olduğu sosyo-ekonomik eşitsizlikler bağlamında ele aldı.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı ve her oturumun sonunda dinleyicilerden gelen soruların yanıtlandığı etkinlik ile ikili iş birlikçi planların geliştirilmesi, eğitim kalitesinin yükseltilmesi yönünde temennilerde bulunularak,çalıştay sona erdirildi.
Tüm katılımcılara ve organizasyonda görevli hocalarımıza teşekkür ederiz.

Posted in Haberler, SKA 17, SKA 3