Menü Kapat

Dr.Öğr.Üyesi Zeynep ARDIÇ Siber Zorbalıkla Mücadelede Okullarda Onarıcı Adalet Mekanizmalarının Kullanılması Konulu Tebliğini Sundu

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi’nden Dr.Öğr.Üyesi Zeynep ARDIÇ, Bilişim ve Teknoloji Hukuku Derneği ile Üniversitemizin iş birliğinde 19-20 Kasım 2022 tarihlerinde Üsküdar Bilim Merkezinde düzenlenen “II. Uluslararası Bilişim ve Teknoloji Hukuku Sempozyumu”nda ‘Siber Zorbalıkla Mücadelede Yeni Arayışlar: Okullarda Onarıcı Adalet Mekanizmalarının Kullanılması’ başlıklı tebliğini sundu.

Kovid-19 salgınıyla eğitimde dijitalleşmenin hızlanmasına değinen ARDIÇ, böylesine hızlı bir dijitalleşmenin bazı risk ve tehlikeleri de beraberinde getirdiğini; siber zorbalığın da bunlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.

ARDIÇ, siber zorbalığın fiziksel ve ruhsal hastalıklara neden olduğunu ve sosyal güvenliği zedelediğini; klasik ceza adaletinin bir yansıması olan geleneksel disiplin mekanizmalarının bu sorunun çözümünde yetersiz kalacağını; alternatif olarak onarıcı disiplin uygulamalarının benimsenmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

ARDIÇ’a göre geleneksel ceza adaletine bir alternatif olarak kurgulanan onarıcı adalet mekanizmaları sadece suç, suçlu ve ceza odaklı bir yaklaşımdansa, ortaya çıkan bireysel ve toplumsal zararı ortadan kaldırmak, faili rehabilite ederek tekrar suç işlemesini önlemek, mağdurun gördüğü zararı tazmin etmek gibi daha geniş ve uzun vadeli amaçları bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda, siber zorbalık davranışlarında bulunan çocukları cezalandırmaya değil meydana gelen zararı ortadan kaldırmaya yönelen onarıcı disiplin uygulamalarının benimsenmesi umut vaat eden yenilikçi bir yöntemdir.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 16, SKA 3, SKA 4, SKA HABERLERİ