Menü Kapat

Dr. Oktay ÇINAR’ın Araştırmacı Olarak Yer Aldığı Medyanın Halksağlığı Üzerindeki Etkisini İnceleyen ‘Türk Medyasında Koronafobinin Söylemsel İnşası’ Başlıklı Proje Tamamlandı

Dilbilimi Bölümü öğretim elemanlarımızdan Dr. Oktay ÇINAR’ın araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK 1002 No’lu Hızlı Destek Programı (220K278) çerçevesinde desteklenen ‘Türk Medyasında Koronafobinin Söylemsel İnşası’ başlıklı proje tamamlandı.

COVID-19’un küresel olarak deneyimlenmekte olan bir salgın olması sebebiyle tedbir, tedavi ve hastalığa karşı kazanılan toplumsal tepkilerin zaman içerisinde günlük pratiklere çok daha güçlü biçimde dahil olduğunu savunan projede bireylerin yaşamlarından duydukları endişenin toplumda daha anlaşılabilir bir görüntüye kavuştuğu belirtildi.

Bu bağlamda projede, geleneksel medya araçlarından gazete ve televizyon ve yeni medya araçlarından Twitter üzerinden koronavirüs hastalığının nasıl adlandırıldığına, hangi özellikler ile nitelendiğine, nasıl savlandığına, hangi bakış açısından değerlendirildiğine ve nasıl konumlandırıldığına ve ortaya konulan bu değerlendirmelerin nasıl yoğunlaştığına odaklanarak koronafobinin söylemsel inşasına dair bir inceleme ve öngörü ortaya konuldu. Sonuç olarak koronavirüs hastalığının çoğunlukla olumsuz çağrışımlar yapan ve/veya yapmaya olanak sağlayan dilsel öğeler ile birlikte kullanıldığı ve bu öğeler üzerinden olumsuz nitelendiği görüldü. Ayrıca hastalığa karşı yapılan olumsuz nitelemelerin ve hastalığın olumsuz özelliklerinin koronafobiyi tetiklediği değerlendirildi.

Birçok açıdan öncül olan bu çalışmada, toplumsal bir sorun olarak hastalığa yönelik yoğunlaştırılmış olumsuzlama söylemlerinin bir korku kültürü yarattığı, psikolojik iyi olma halini ve halk sağlığını olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Posted in Haberler, SKA 17, SKA 3, SKA HABERLERİ