Menü Kapat

Genç Yeşilay Topluluğumuz “Bağımsız Adımlar” Projesi ile Öğrencilerimize Kültürel Mirasımızı Tanıttı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğrenci topluluklarından Genç Yeşilay Topluluğu, ‘Yaşadığımız Kadim Şehir İstanbul’u İstanbul Gibi Yaşamak’ sloganıyla “Bağımsız Adımlar” projesi düzenlendi. Proje kapsamında üniversitemiz öğrencileriyle Genç Yeşilay ekibi öncülüğünde İstanbul’un çeşitli semtlerinden oluşan beş rotada yürüyüşler düzenlendi. Ziyaret edilen güzergahlarda öğrenciler gönüllü rehberlik yaparak hem kendi kişisel becerilerini geliştirdi hem de diğer katılımcılara bilgi aktarımında çağdaş bakış açısı olma yönünde etkili bir rol oynadı. Eğlence, bilim, sanat ve kültürün bir arada olduğu bu projede katılımcılar yeni deneyimler kazanarak ufuklarını genişletme ve bilinçlenme anlamında verimli zaman geçirdi. Proje aynı zamanda, öğrencilerimizin yaşadığı şehri ve kültürel mirası tanıması konusunda önemli katkı sağladı.

6 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilen birinci rotada Üsküdar’da Fatih Mahkemesi, Mihrimah Sultan Camii, Engelsiz Yaşam Merkezi, Bağlarbaşı Nevmekan, Tebessüm Kahvesi, Çamlıca Camii, Nakkaştepe Millet Bahçesi ve 15 Temmuz Şehitler Müzesi 15 öğrenci ile birlikte ziyaret edildi. Bu mekanların özellikleri ve kültürümüzdeki önemi gönüllü bir ekip tarafından katılımcılara anlatılarak hem bilgilendirici hem eğlenceli bir gezi gerçekleştirildi.

12 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen ikinci rotada Balat’ta Stevi Stefan Kilisesi, Merdivenli Yokuşu, Kiremit Caddesi Evleri, Fener Rum Erkek Kilisesi, Meryem Ana Kanlı Kilise, Balathane Cafe, Dimitrie Cantemir Müze Kafe, Rum-Ortadoks Patrikhanesi ve Özel Maraşlı Rum Lisesi 18 öğrenci ile birlikte ziyaret edildi. Ziyaret sırasında farklı kültürden yapıların ülkemizdeki varlıkları ve tarihi özellikleri anlatıldı.

23 Ocak 2022 tarihinde gerçekleşen üçüncü rotada Beşiktaş, Taksim ve Karaköy’de Ihlamur Kasrı, Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Ayia Triada Kilisesi, Çiçek Pasajı, St. Antuan Kilisesi, Suriye Pasajı, Galata Mevlevihanesi, Kırım Kilisesi ve Galata Kulesi’ne 14 öğrenci ile birlikte müze ağırlıklı bir gezi düzenlendi. Ziyaret edilen müzelerde katılımcılar sesli rehber eşliğinde bu tarihi atmosferleri yakından tanıma fırsatı buldu.

28 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleşen dördüncü rotada Sit Alanları Bütünü ilan edilerek doğal miras ve kültürel miras alanları koruma altına alınan Adalar’da Büyükada Ermeni Kilisesi, Reşat Nuri Güntekin evi, Aya Yorgi Kilisesi, Yangın Gözetleme Kulesi, Rum Yetimhanesi ve Mizzi köşkü 20 öğrenci ile birlikte ziyaret edildi. Kadıköy İskelesi’nden vapurla başlayan yolculuk Adalar’da bolca yürüyüşün ardından tekrar Kadıköy İskelesi’nde sona erdi.

16 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşen beşinci ve son rotada ise İstanbul’un en çok turist ağırlayan mekanlarından olan ve 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen, Tarihi Yarımada’da Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, Dikilitaş, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ve Şerefiye Sarnıcı 25 İstanbullu gencin gözünden ziyaret edilerek kültürel miraslarımız hakkında daha fazla bilgi sahibi olundu. Kültürel mirasın korunması ve buna yönelik çabaların artırılması için fikirler paylaşıldı. Ayrıca gezinin sonunda Yeşilay Genel Merkezi’nin bulunduğu Sepetçiler Kasrı’na gidilerek geziye katılan gönüllülerle birlikte projenin son noktası koyuldu.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA HABERLERİ