“Felsefe ve Şehir Konuşmaları”nda Yüksek Karmaşıklık Çağında Sürdürülebilir Şehirler Ele Alındı

Üniversitemiz Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen “Felsefe ve Şehir Konuşmaları” temalı seminer serisinin ilki İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç.Dr. Alim ARLI’nın “Yüksek Karmaşıklık Çağında Şehir Teorisini Yeniden Düşünmek” başlıklı konuşması ile 14 Aralık 2022 tarihinde Ziraat Bankası Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

YILMAZ konuşmasında şehir kavramını tarihsel gelişimi ve günümüz perspektifleriyle ele alarak, farklı disiplinlerin zamansal ve mekânsal kavrayışlarını eleştirel bir bakış açısıyla analiz etti. Mekan ve zamanın algılanma biçimlerinin, şehri düşünmeyi hem mümkün kılabileceğini hem de engelleyebileceğini vurguladı. Özellikle 20. yüzyılın başında artan insan ve yaban hayatı çatışmasına yönelik eleştirel bir yaklaşım getirerek, şehrin doğayla bütünleşik bir uzantı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve kentsel arazi oluşturulmasında sürdürülebilir şehirlerin oluşumunun önemine değindi. Sonuç olarak, şehrin karmaşıklığı, çok katmanlı ve çok disiplinli yapısı nedeniyle tek bir bakış açısıyla ele alınamayacak kadar derin bir konu olduğunu vurguladı.

Sunumun ardından, dinleyicilerden gelen sorulara verilen cevaplarla interaktif bir sohbet başladı ve bu sohbet kokteyl salonunda devam etti.