Öğretim Üyemizin Araştırmacı Olduğu Ağrısız Enjektör İğnesi Geliştirilmesine Yönelik Proje TÜSEB Desteği Aldı

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Berna DİNCER HEKİM’in araştırmacı olduğu “Ağrısız Enjektör İğnesi Geliştirilmesine Yönelik İğne Yüzeyine Hidrofilik Sol-Jel Ti-oksit Kaplama Oluşturulması” başlıklı proje TÜSEB desteği aldı.  Proje ekibinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesinden öğretim üyeleri bulunmaktadır.

Proje aracılığı ile enjektör iğne yüzeyine sol-jel daldırma-kaplama yöntemiyle TiO2 ince filmi kaplanması ile nano pürüzlülük meydana getirmek ve nano boşluklar oluşturulması hedeflendi. Bu boşluklarda da kullanım öncesi lidokainli solüsyon kullanımı ile uygulama sırasında ağrısız bir enjeksiyon hedeflendi.

Tıbbi enjeksiyonların hastaların tedavi edilmesi veya aşıların uygulanması gibi önemli sağlık prosedürlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak, birçok hasta için enjeksiyonlar, iğnenin cilt altına girmesi ve ilacın veya aşının verilmesi sırasında yaşanan ağrı ve rahatsızlık nedeniyle korku ve endişe kaynağıdır. Bu nedenle, tıbbi cihaz ve teknoloji alanında ürün inovasyon, ilerleme ve yenilik ihtiyacı bulunmaktadır.  Hidrofilik özellikler, iğnenin cilt ile temasını ve ilacın daha kolay bir şekilde enjekte edilmesini destekleyerek enjeksiyon sürecini daha konforlu hale getirebilir. Bu çalışma, sağlık alanında ürün inovasyonu ile birlikte hem hastaların tedavi süreçlerini iyileştirmeye hem de sağlık profesyonellerinin enjeksiyonları daha etkili bir şekilde uygulamalarına yardımcı olabilecek önemli bir adımı temsil etmektedir.