Hukuk Atölyesi Topluluğumuz Uluslararası Irk Ayrımcılığıyla Mücadele Günü Programı Düzenledi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Hukuk Atölyesi Topluluğu, Uluslararası Irk Ayrımcılığı ile Mücadele Günü kapsamında özel bir program düzenledi. 20 Nisan 2022 günü 19.00’da çevrim içi olarak icra edilen programda Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyemiz Dr.Öğr.Üyesi Özlem YÜCEL konuşmacı olarak yer aldı.

YÜCEL, ırk ayrımcılığı kavramını ve geçmişini açıkladı. Akabinde uluslararası hukukta ırk ayrımı ile mücadelede rolü bulunan uluslararası belgeler ve mekanizmalar hakkında bilgiler verdi. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Her Türlü Irk Ayrımcılığının Yok Edilmesi Sözleşmesi ve sözleşmeye bağlı olarak kurulan ve bireysel başvuru alan komitenin işleyişi üzerinde durdu. Ardından bölgesel bir mekanizma olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Bağlamında Ayrımcılık Yasağı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu yöndeki içtihadını ele aldı.

YÜCEL, sunumundan sonra sonunda öğrencilerin soruları doğrultusunda dünya üzerinde ırka dayalı ayrımcı politikalara maruz kalan topluluklar Filistin ve Doğu Türkistan özelinde örneklendirildi. Bu coğrafyalarda insan hakları kurumlarının güçsüzlüğü sebebiyle ırk ayrımcılığına dayalı biçimde vuku bulan keyfi tutuklamaların ve cinayetlerin hukuksuzluğu vurgulandı. Barışçıl bir toplum için güçlü bir adalet sisteminin önemine işaret edildi.