İMÜ Görsel İletişim Tasarımı Öğrencileri Afiş Tasarımlarıyla Tütün Bağımlılığı Konusunda Farkındalık Yarattı

Üniversitemiz Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencileri, “Tütünsüz Hayat Uluslararası Afiş Yarışması” konulu tasarım yarışmasında hazırladıkları afiş tasarımıyla tütün bağımlılığı farkındalığına katkı sağladılar. Öğrencilerimiz, Doç.Dr. Doğan ARSLAN yürütücülüğündeki İllüstrasyon ve Tasarım ve Mizah derslerinin birer ödev çıktısıyla yarışmaya katıldı ve 10 afiş tasarımıyla ilk 100 afiş arasına girmeye hak kazandı.

Öğrencilerinin çalışmalarını yarışmaya hazırlayan Doç. Dr. Doğan ARSLAN, tasarımın temel unsurlarını ödev vererek pekiştirmeye çalışırken, bu ödev çalışmalarının aynı zamanda yaşadığımız dünyadaki toplumsal ve sosyal sorunları içine alan konularda olmasına dikkat etti. Bu sayede öğrenciler sadece bir ödev hazırlamanın yanında uluslararası bir yarışmaya hazırlanmanın ciddiyetini ve toplum sağlığına sağlayacakları farkındalığın önemini öğrenmiş oldu.  33 ülkeden toplamda 586 katılımcının 1609 çalışmayla katıldığı yarışmada ikinci ve üçüncü sınıf görsel iletişim tasarımı bölümü öğrencilerinin çalışmaları ilk 100 eser arasına seçildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1999 yılında Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkeler, tütün kullanımı ve tütün dumanına maruz kalmanın yaygınlığını sürekli ve özlü bir şekilde azaltmak ve mevcut ve gelecek nesilleri, tütün tüketimi ve tütün dumanına maruz kalmanın yıkıcı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sonuçlarından korumak amacıyla, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) taslağını hazırladı. Bu çerçeve sözleşme tütün kullanımının azaltılması konusunda toplumsal bilincin arttırılması ve bu konuda çalışmaların arttırılmasına vurgu yapmaktadır. ÖğrencilerimizinTütünsüz Hayat Uluslararası Afiş Yarışması”nda tasarladıkları afişler ile bağımlılıkların önüne geçilebilmesi ve gençlerin sağlıklı yaşam tarzına yönlendirilmesi amacıyla toplumsal farkındalığın yayılmasına sağladıkları katkı DSÖ’nün de işaret ettiği gibi tütün kullanımının azaltılması için önemli bir çaba oldu. Üniversitemiz öğrencileri elde ettikleri başarı ile tütün kullanımının zararları konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik önemli bir katkı sağlarken, afiş tasarımları ile insan sağlığı için önemli bir soruna vurgu yaptı.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA HABERLERİ