Arş.Gör. Meryem ÖZGÜR’ün İnsan Onurunu İnsan Hakları Bağlamında Ele Aldığı Araştırmasının Sonuçları Diplomasi ve Strateji Dergisi’nde Yayımlandı

Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim elemanlarından Arş.Gör.Meryem ÖZGÜR’ün “Uluslararası İnsan Hakları Bağlamında İnsan Onuru (Haysiyeti)” başlıklı makalesi Diplomasi ve Strateji Dergisi’nin Uluslararası Hukuka Teorik Yaklaşımlar Dosyası’nda yayımlandı.

ÖZGÜR, çalışmasında insan onurunu, uluslararası insan hakları bağlamında inceledi. Araştırmada öncelikle insan onurunun ortaya çıkışını ve uluslararası insan hakları hukukunda ne tür bir anlam kazandığını, uluslararası insan hakları belgeleri ve Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında kabul edilen belgeler kapsamında değerlendirerek, araştırmasının teorik çerçevesini ortaya koydu. Devamında, insan onurunu uluslararası hukuk ve insan haklarının temel bir değeri olarak ele alırken, onun korunmasının önemini uluslararası barış ve güvenlik temelinde ele aldı. İnsan onurunun korunmasının, askeri çatışmaları sınırlandırdığını belirtti ve insan haklarının korunması ile daha barışçıl bir toplum hedefine ulaşmaya sağlanacak katkıyı vurgulandı.

ÖZGÜR araştırması ile savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların insan onurunu ihlal eden ve uluslararası adalet sistemini engelleyen unsurlar olduğunu ortaya koydu. Literatürde insan onurunun kavramsal boyutuna ve hukuki ağırlığına ilişkin tartışmaların mevcut olduğu vurgulayan ÖZGÜR, insan onurunun uluslararası insan hakları belgelerinde, küresel ve bölgesel örgütlerin belgelerinde yer almasıyla saygı duyulması ve gözetilmesi gereken bir hak olarak yorumladı. Böylece tüm insanlığın devredilmez ve doğuştan sahip olduğu insan onurunun korunmasının küresel alanda insani krizlerin yaşanmasını sınırlayan bir ‘değer’, bir ‘statü’ veya bir ‘hak’ olduğunu ve daha adil ve barışçıl bir dünyanın insan onurunun korunmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

Özgür, M. (2022), Uluslararası İnsan Hakları Bağlamın İnsan Onuru (Haysiyeti). Meryem Özgür (Ed.). Uluslararası Hukuka Teorik Yaklaşımlar içinde (65-83). Diplomasi ve Strateji Dergisi, Mayıs Dosyası.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA HABERLERİ