Menü Kapat

İMÜ Öğretim Üyeleri Toplum Sağlığı İçin Gıda Tedarik Zincirlerinde Besin Alerjisini Ele Alan Uluslararası Bir Araştırma Grubunun Türkiye Ortaklığını Üstlendi

Üniversitemiz Bilim Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa YAVUZ, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Havvanur YOLDAŞ İLKTAÇ ve Dr.Öğr.Üyesi Burcu AKSOY CANYOLU aracılığı ile HoReCa sektöründe besin alerjileri konusunu ele alan ERASMUS+ KA220 ETDTFA (Education and Training Development for the Treatment of Food Allergies) Projesi’nin Türkiye ortağı oldu. Üniversitemiz, Macaristan’dan Budapest Business School (BBS)’un koordinatörü olduğu projenin ortaklığını Portekiz’den Portucalense University (UPT) ve Slovakya’dan János Selye University (JSU) ile paylaştı.

Proje, günümüzde anafilaktik reaksiyonların en önemli sebeplerinden biri olan ve bağışıklık sisteminin besinlere karşı anormal yanıt vermesi olarak tanımlanan besin alerjilerinin önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğundan hareketle, insan sağlığını korumak için HoReCa sektörü yöneticilerine, çalışanlarına ve sektöre istihdam yaratan yüksek öğretim bölümü öğrencilerine besin alerjilerinin yönetimiyle ilgili eğitim hazırlanmasını ve bu eğitimleri uygulamayı amaçladı.

Projede öncelikle besin alerjileriyle ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerin incelenmesi ile mevcut yasal sistemin etkinliğini değerlendirildi ve uygulamadaki iyi örnekleri incelendi. Sonrasında HoReCa sektörü temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşları ve yasal otoritelerle görüşülerek besin alerjileri konusunda mevcut koşulları değerlendiren araştırmacılar, mevcut koşulları, var olan sorunları ve bunların çözümleri için beklenen talepleri inceledi. Yapılan bu araştırmaların sonucunda sektör ile ilişkili üniversite bölümlerinin öğrencilerine verilen eğitim kalitesinin artırılması için eğitim programlarına dair öneriler oluşturuldu ve içerikler hazırlandı. Araştırma sonuçları ile aynı zamanda sektördeki hizmet kalitesini artırmak için sektör yöneticileri ve çalışanlarına yönelik eğitimler oluşturuldu. Bu eğitimler ile gıda pazarında ve gıda tedarik zincirlerinde yapılan bilgilendirmeler ve düzenlemeler ile alerji riski yaratan gıdalara erişimin kontrolünün sağlanması ve müşterilere güvenli yiyecek servis hizmeti sunarak, müşterilerin besin alerjisi kaynaklı yaşayabilecekleri sağlık risklerinin ortadan kaldırılması amaçlandı.

25 ay sürmesi planlanan projenin ilk çıktıları Ekim 2023’te yapılacak olan çalıştay ile Portekiz’de paylaşılacak, ikinci çalıştay ise; 2024 yılında İstanbul’da gerçekleştirilecektir.

Posted in Haberler, SKA 17, SKA 2, SKA 3, SKA 4, SKA HABERLERİ