İMÜ Sosyal Akademi Topluluğu “Neler Oluyor? Rusya-Ukrayna Krizi” Başlıklı bir Konferans Düzenledi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyal Akademi Topluluğu 23 Mart 2022 tarihinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Aşık Paşa Konferans Salonu’nda “Neler Oluyor? Rusya-Ukrayna Krizi” başlıklı bir konferans düzenledi. Etkinlikte İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tarık OĞUZLU, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Vugar İMANBEYLİ ile Prof.Dr. Emre ERŞEN ve üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Özden Zeynep OKTAV’ın katılımıyla 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna krizinin nedenleri ve sonuçları, ayrıca bu olayın dünyaya olan etkisi konuşuldu. Öğrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe yaklaşık 180 dinleyici katıldı ve etkinliğin moderatörlüğü Prof.Dr. Özden Zeynep OKTAV tarafından yürütüldü.

Etkinlikte Rusya-Ukrayna Krizi dünü ve bugünüyle tartışıldı ve alanında uzman olan hocalar konuyu tarihsel arka planı ile birlikte akademik açıdan inceleyerek ele aldı. Prof.Dr. Tarık OĞUZLU, Rusya ve Ukrayna arasındaki siyasi gerilimin nasıl silahlı çatışmayı da içeren bir savaşa sürüklendiğini tarihi süreci de ele alarak inceledi ve bu konuya dair analizlerde bulundu. Doç. Dr. Vugar İMANBEYLİ, “Rusya neden Ukrayna’da” konuşma başlığı altında Rusya’nın Ukrayna’da olma gerekçelerini anlattı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini uluslararası hukuk çerçevesinden ele aldı ve Rusya’nın Ukrayna’daki haksız var oluşunu nedenleriyle birlikte açıkladı. Prof.Dr. Emre ERŞEN, Rusya-Ukrayna savaşının küresel siyasete nasıl yansıdığını ve savaşın küresel anlamda nasıl karşılandığını analizlerle birlikte izleyicilere aktardı. Putin’in Ukrayna’yı işgal kararı alarak NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesine dur demeye çalışırken Batı ittifakını daha da güçlendirmeyi başardığının altını çizdi. Programın hem koordinatörü hem de konuşmacısı olan Prof.Dr. Özden Zeynep OKTAV ise kriz karşısında Türkiye’nin dış politikada nasıl bir yol izlediğini dinleyicilere aktardı. Savaşın gerek Rusya gerek Batı dünyası ile ilişkiler bakımından Türkiye için birçok kriz ve fırsatları içinde barındırdığını belirtti. Hem Rusya hem de Ukrayna ile diplomasi kanallarını açık tutarak bir denge politikası izlediğini ve kayda değer bir diplomasi başarısı sergileyerek uluslararası toplumda öne çıktığını ifade etti.

Etkinlik, soru- cevap bölümünün ardından sonlandı.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA HABERLERİ