İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi bu Cumartesi Sizi Dünya Saati Farkındalığına Dahil Olmaya Davet Ediyor

İlk kez 2007 yılında sürdürülebilirlik gündemine dahil olan “Dünya Saati”, dünyanın dört bir yanından insanların gezegene desteğini göstermek ve onu etkileyen çevresel sorunlar hakkında farkındalık yaratmak için ışıklarını kapattığı sembolik bir “ışıkların kapanması” anı olarak biliniyor.

Günümüzde, Dünya Saati’nin ortaya çıkışından 15 yıl sonra, tek evimizin ve tüm geleceğimizin kaderini riske atan iklim ve doğa krizlerimizle artık bir dönüm noktasındayız. 2030’a kadar Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği 1,5°C’lik küresel sıcaklık artış sınırını aşma yolundayız ve doğa ciddi tehdit altında. Geçen süre zarfında, küresel düzeyde endişe verici ve benzeri görülmemiş kayıp oranları yaşandı. Bu nedenle önümüzdeki 2030 Gündemi’ne ulaşana kadar geçecek 7 yıl, tüm geleceğimiz için çok önemli. Bu sürede, gezegenimize geri dönüşü olmayan zararlar vermemek için 1,5°C iklim eşiğinin altında kalmalı ve 2030’a kadar doğa kaybını tersine çevirerek on yılı olduğundan daha fazla doğa ve biyolojik çeşitlilikle bitirmeliyiz. Bunun gerçekleşmesi için hükümetler, işletmeler, topluluklar ve birey olarak bizler çabalarımızı acilen arttırmalıyız.

İşte 190’dan fazla ülkenin ve 85.000’den fazla bireyin katılma taahhüdü verdiği Dünya Saati, gezegenimiz için bireysel olarak harcayacağımız bu bir saati, binlerce ve milyonlarca saatlik eylem ve farkındalığa dönüştürecek ve 60 dakikanın çok ötesinde, devam eden bir domino etkisi yaratacak. Dünya İçin En Büyük Saat değerli bir birlik anı haline gelecek ve dünyanın, tek ortak evimizin yardımımıza ihtiyacı olduğunu ve onu korumak için hepimizin bir rol oynayabileceğini ve oynaması gerektiğini hatırlatacak.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak, biz de bu farkındalık yaratma sürecine dahil olmak için Türkiye’nin en büyük üniversite kütüphanesi olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi’nin ışıklarını 20.30-21.30 saatleri arasında kapatıyor ve Cumartesi gecesinin bir saatini dünyamıza ayırıyor olacağız.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, sizleri de 25 Mart 2023 Cumartesi gecesi 20.30-21.30 saatleri arasında gezegenimiz için ışıklarınızı kapatmaya ve Dünya için bir saat vermeye çağırarak, 60 dakikayı gezegenimiz için olumlu bir şey – herhangi bir şey – yaparak geçirmeye davet ediyor.

Kaynak: earthhour.org

Posted in Haberler, SKA 13, SKA HABERLERİ