Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu “İleri Dönüşüm Sanat Atölyesi” Düzenledi: Plastik Kapaklar Elmo Figürü İçin Hazırlanıyor

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), 18 Nisan 2025 tarihlerinde “ İleri Dönüşüm Sanat  Atölyesi- Kapak/Elmo 1 ” düzenledi. İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen atölyelerde topluluk üyeleri tarafından toplanan plastik kapaklar ileri dönüştürülerek dönüşüm sergisinin üçüncü eseri olan “Elmo” tablosu için hazırlıklara başlanıldı. Hazırlanan bu eserin İMUSUS’ın plastik atıkların yarattığı çevre kirliliğine ve kişilerin plastik kullanımı kaynaklı oluşan çevresel ayak izine dikkat çekmek üzere hazırlayacağı sergide sergilenmesi hedefleniyor.

İki aşamalı olarak yürütülen plastik kapak ileri dönüşüm atölyesinin ilk kısmında, kişilerin plastik kullanımı kaynaklı oluşan katı atık miktarına dikkat çekildi. Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’nin “Küresel Plastik Görünümü” raporuna göre, 2000 yılında 156 milyon ton olan plastik atık üretiminin 2019 yılına kadar iki katından fazla artarak 353 milyon tona ulaştığı belirtildi. Bu atıkların ise yalnızca %9’unun geri dönüştürüldüğü ifade edildi.

Üretim süreçlerinde yaşanan yenilikler ve yeşil ürünlerin artmasıyla birlikte, plastiğin gündelik hayatımıza girdiği pek çok alanda sürdürülebilir ürünler hayatımıza dahil olmaya başladı. Ancak plastiğin kullanım kolaylığı, hafifliği ve maliyet avantajı nedeniyle kullanımının kısa sürede ciddi oranda azalmasının zor olduğu vurgulandı. Bu nedenle, öncelikli olarak tek kullanımlık plastiklerin günlük yaşamdan çıkarılmasını sağlayacak tüketici davranışı değişikliklerinin hedeflenmesi gerektiği belirtildi. Bu süreçte kullanımından kaçınılamayan plastikler için ise geri ve ileri dönüşüm süreçlerine önem verilmesi gerektiği ifade edildi.

Atölyenin uygulamaya yönelik ikinci bölümünde, plastik kapaklardan piksel art yöntemiyle bir tablo oluşturulması planlandı. Bu amaçla, topluluk üyeleri kampüs içerisindeki kafe, restoran ve atık geri dönüşüm kutularından plastik şişe kapakları topladı. Toplanan kapaklar türlerine ve renklerine göre ayrıştırıldı ve gerekli temizlik işlemleri tamamlandı.

Proje ekibi, bu çalışmanın kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerine katkı sağladığını ve “Sıfır Atık Kampüs” projesi kapsamında önemli bir adım olduğunu vurguladı. Tablo için seçilen Elmo karakterine yönelik desen çalışması ise planlama aşamasında yer aldı.

Toplam 620 plastik kapak hazır hale getirilen etkinlikte, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

“İleri Dönüşüm Sanat” projesinin gelecekteki atölyelerini İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nin instagram hesabı üzerinden takip edebilir, çalışmalara katılabilirsiniz.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA HABERLERİ