Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından 28 Mayıs 2022 Cuma günü 09:15-16:50 saatleri arasında “Onkolojik Rehabilitasyon & Çocuklarda Pelvik Taban Rehabilitasyonu” temalı “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Günleri” etkinliği çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Sayın Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Yaşar BÜLBÜL‘ün açılış konuşması ile başlayan etkinlik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Nilüfer KABLAN ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aygül YANIK‘ın konuşmaları ile devam etti.
Onkolojik Rehabilitasyon teması ile başlayan etkinliğin ilk paneli dünya genelinde kanserin insan sağlığını tehlikeye atan başlıca hastalıklar arasında yer aldığı ve yaşam beklentisini düşürdüğü belirtilerek başladı. Op.Dr. Hakan BAYSAL ve Uzm.Dr. Özgür Aydın TOSUN kansere yönelik yapılan cerrahi uygulamalar ve bunların lenfatik sistem üzerine olan etkilerinin yanı sıra, ortaya çıkan sekonder yan etkilere nasıl müdahale edileceği yönünde bilgiler verdi. Özellikle meme kanseri cerrahisi sonrası hastalarda lenfödem gelişme riskinin yüksek olduğunun altı çizildi. Panel, “Jinekolojik Kanserlerde Lenfadenektominin Yeri ve Lenf Stazına Yönelik Alınan Önlemler” başlığı altında lenf sistemi anatomisi ve lenf nodlarının önemi üzerinde durarak lenf nodu diseksiyonunda hasta seçiminin önemi ile devam etti. Son olarak, Op.Dr. Erhan OKAY “Kemik Tümörü Cerrahilerinde Lenfatik Sistem Müdahaleleri” başlıklı konuşmasında sarkom tiplerini ve tedavilerini kendi hastaları ile ilgili deneyimlerini ve görsellerini paylaşarak anlattı.
“Onkolojik Tedavi Uygulamaları ve Sistemler Üzerine Etkileri” başlıklı panel ile devam eden etkinlikte onkolojik rehabilitasyon evrelerinden, evrelere göre tedavinin şekillenmesinden ve tedavi yöntemlerinin seçimlerinden bahsedildi. Kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi olarak adlandırılan bu tedavilerin kanser hastalarında yan etkilerinin üzerinde de duruldu. İlk yan etkilerden olan yorgunluğun tedavisinde fiziksel aktivite ve egzersiz uygulamalarının oldukça etkili olduğu bildirildi. Yorgunluğun yanı sıra, saç dökülmesi, kilo alımı, ağız içi ve diş eti yaraları gibi birçok olası yan etkilerin olduğu da belirtildi.
Öğleden sonra “Onkolojik Rehabilitasyonda Kanıta Dayalı Uygulamalar” konulu panel ile devam eden etkinlikte Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nilüfer KABLAN “Onkolojik Hastalarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz” başlıklı konuşmasında “Neden egzersiz, neden fiziksel aktivite? sorusu üzerinde durdu. Bu kavramların tanımlarından bahsettikten sonra fiziksel aktivitenin onkolojik hastalar için olumlu etkilerinden ve egzersizin ne zaman, nasıl ve ne kadar sıklıkla yapılması gerektiği sorularını kanıtlara dayalı olarak cevapladı. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Dr.Öğr.Üyesi Tansu BİRİNCİ ise “Onkolojik Hastalarda Ağrı Yönetimi” başlıklı konuşması ile ağrı yönetimi konusunu ele alarak onkolojik rehabilitasyonda ağrıya yönelik uygulanan tedavi yöntemleri üzerine katılımcıları bilgilendirdi. Onkolojik hastalarda ağrı yönetiminde biyopsikososyal yapının ağrı deneyimi üzerinde büyük etkisi bulunduğunun altını çizen konuşmacı, bu hastalarda ağrının nerede, ne zaman ve nasıl bir karakterle başladığının, süresi vb. gibi detaylı bir değerlendirmenin mutlaka yapılması gerektiğini belirtti. Öğretim üyelerimizin konuşmalarının ardından Doç.Dr. Alis KOSTANOĞLU “Onkolojik Hastalarda Palyatif Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” konulu konuşmasında palyatif bakımın tanımını yaparak bu süreçte uygulanabilecek rehabilitasyon yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sağladı. Etkinliğin onkolojik rehabilitasyon kısmı Dr.Öğr.Üyesi Gülin ÖZTÜRK’ün “Onkolojik Hastalarda Beslenme” konulu sunumu ile sonlandırıldı. Kanser hastalarında malnütrisyon riskinin yüksek olduğunu belirten konuşmacı, bu hastaların beslenmelerinde özellikle “Akdeniz Diyeti” uygulamalarının önemli olduğunu ve ayrıca protein alımının da yüksek tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Etkinliğin öğleden sonraki oturumu “Çocuklarda Pelvik Taban Rehabilitasyonu” teması ile devam etti. “Pediatride Alt Üriner Sistem Disfonksiyonlarına Multidisipliner Yaklaşım” başlıklı panelde Prof.Dr. Halil TUĞTEPE “Pediatride Alt Üriner Sistem Disfonksiyonları” başlıklı konuşmasında inkontinansın tanımından ve çeşitlerinden bahsederek başladı. Ayrıca, çocuklarda üriner ve fekal inkontinans problemlerinin adölesan dönemde psikolojik iyilik-hali üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğinin altını çizdi. Uzm. Fzt. Ece Zeynep SAATÇİ “Pediatride Pelvik Taban Rehabilitasyonu” başlıklı konuşmasında çocuklarda üriner inkontinansı değerlendirme yöntemlerinin ve pelvik taban rehabilitasyonunda uygulanan kanıta-dayalı tedavileri anlattı. Postüral egzersizler ve işeme postürünün önemini bildiren konuşmacı, özellikle pelvik tabanı kuvvetlendirme egzersizlerinin üzerinde durdu. Çocuklarda üriner inkontinansın tedavisinde kullanılan bir diğer tedavi yöntemi olan duyu bütünleme terapisi, Fzt. Merve Nur KARAÇOCUK’un “Pediatride Alt üriner Sistem Disfonksiyonları ve Duyu Bütünleme” başlıklı konuşması ile konuşuldu. Duyuların tanımı, duyu bütünlemenin kilometre taşları ve duyu bütünlemenin alt üriner sistem disfonksiyonlarında nasıl uygulandığı konusunda detaylı bilgiler verildi. Son olarak, Drama Terapisti Sandra BAHAR “Pediatride Alt Üriner Sistem Disfonksiyonları ve Drama Terapisi” başlıklı konuşmasında üriner inkontinansta aile faktörünün de üzerinde durarak drama terapisinin faydalarını, çocuklarda altına kaçırma problemlerinde drama terapisinin nasıl kullanıldığını ve diğer uygulama alanlarını anlattı.
Etkinlik sonunda konuşmacılar, sağlık çalışanlarından oluşan katılımcılardan gelen soruları yanıtladı ve etkinlik sonlandırıldı.