“Mimarlık Araştırmaları”nın Altıncı Seminerinde UNESCO Dünya Miras Alanları ve Riskler tartışıldı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Mimarlık Araştırmaları” seminer dizisinin altıncı semineri, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Arş. Gör. Özge Ceylin Yıldırım’ın sunumuyla 24 Eylül 2021, saat 12:00 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Konuşmacı,“Dünya Miras Alanları ve Risk” başlıklı sunumunda, evrensel değere sahip UNESCO doğal ve kültürel miras alanlarının karşı karşıya geldiği sel, deprem gibi doğa kaynaklı; kentleşme ve altyapı gibi gelişmelerin getirdiği insan kaynaklı risklerin etkilerinden bahsetti. Tehlike altındaki 52 Dünya Mirası Alanı ve bunları maruz farklı risk durumlarının paylaştı. Dünya Miras Alanlarının sosyal, ekonomik, politik ve çevresel risklerden bir ya da birkaçıyla karşı karşıya olabileceğini ve bu risklerinden kaçınma yollarını ifade etti. Miras alanlarının korunması ve miras değerlerinin geleceğe aktarılması için risklere yönelik stratejilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Sunumda ayrıca miras alanlarını tehdit eden risk kavramının uluslararası çağdaş yaklaşımlar bağlamda nasıl ele alındığı örnekler üzerinden ortaya kondu.

Seminer, Türkiye’deki miras alanlarının karşı karşıya olduğu tehlikeler üzerine yapılan tartışma ve soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA HABERLERİ