“Mimarlık Araştırmaları”nın İkinci Seminerinde Delhi’deki Konut Yerleşimleri Tartışıldı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Mimarlık Araştırmaları” seminer dizisinin ikinci semineri, Üniversitemiz Mimarlık Bölümü’nden Ar. Gör. Nazife Sofu Bağ’ın sunumuyla 14 Temmuz 2021, saat 13:00 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

“Delhi ve Konut Yerleşimleri” başlıklı sunumda Delhi’de kent mekanının oluşumunu etkileyen başlıca etkenler üzerinden Delhi şehrinin gelişimi ve ekonomik eşitsizliğin konut yerleşimlerine etkisiyle ortaya çıkan sorunlar aktarıldı. Toplumsal ve mekânsal yapısı ile ayrıcalıklı bir yere sahip olan Delhi şehrinin, üç bin yıllık zengin bir tarihi geçmişe ve kültürel çeşitliliğe ve aynı zamanda yoğun bir kentsel nüfusa sahip olduğu belirtildi. 17. yüzyılda kurulmuş kent dokusunu hala sürdüren şehrin, 20. yüzyılda yeniden kurgulanmış yeni şehir yapısı ile günümüze ulaştığı paylaşıldı. Kent dokusunun tartışıldığı sunumda, özellikle konut alanlarının kent mekânında yarattığı değişim ortaya koyuldu. Şehrin kontrolsüz büyümesinin ve hızlı nüfus artışının kent mekânında sorunların artmasına yol açtığı ve özellikle kentsel konut alanlarının artan ihtiyaca cevap veremediği için informel bir şekilde gelişmeyi sürdürdüğü paylaşıldı. Neticede kentte birçok gecekondu alanının oluştuğu belirtildi. Bu aşırı yoksul bölgelerdeki temiz su kaynakları ve hijyen koşullarının sağlanamamasının yarattığı sorunlar vurgulandı.  Örnek alanlar üzerinden durumun incelendiği sunumda, bu yerleşimlerde mevcut olan sorunlar karşılaştırmalı olarak ortaya koyuldu. Ortaya çıkan konut çeşitliliğin ciddi bir eşitsizlik göstergesi olabileceği aktarıldı.

Seminer; şehirdeki yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik yaklaşımlar ve kentsel sorunların nedenleri üzerine tartışmaların  ardından sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 1, SKA 10, SKA 11, SKA 6, SKA HABERLERİ