Menü Kapat

Öğr.Gör.Dr. Zeynep ARDIÇ’ın Geçiş Dönemi Adalet Sistemlerini Karşılaştırmalı Olarak İncelediği Doktora Tezi Kitaplaştırıldı

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı üyesi Öğr.Gör. Zeynep ARDIÇ’ın “Doğu Timor, Peru ve Türkiye’de Geçiş Dönemi Adalet Mekanizmaları: Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Hak İhlallerinin Ele Alınması” başlıklı doktora tezi kitaplaştırıldı.

ARDIÇ çalışmasında Türkiye, Peru ve Doğu Timor örneklerini karşılaştırarak öncelikle geçiş dönemi adaleti kavramı ve adalet sistemlerini inceledi. Adalet sistemlerinin işleyiş süreci göreceli olsa da insan hakları bakımından vazgeçilmez bir paradigma olduğunu ve demokratikleşme ve silahlı çatışma sonrası süreçlerde, barışın korunması, geçmişte işlenen yaygın ve sistematik insan hakları ihlalleriyle yüzleşme ve toplumsal uzlaşıyı sağlama açısından büyük önem taşıdığını ve dünya üzerinde yaygın olarak uygulandığını tespit etti.

ARDIÇ, Doğu Timor ve Peru’da uygulanan geçiş dönemi adaleti sürecinde rol oynayan politik karar alma mekanizmalarının yarattığı ekonomik, sosyal ve kültürel hak ihlalleri bakımından inceleme yaparak, bu ülke deneyimlerinden Türkiye’deki Kürt sorunu için ne tür dersler çıkarılabileceğini analiz etti. Kürt sorununun çözümünde bu mekanizmaların kullanılmasını varsayımsal olarak değerlendirerek katılımcı, bütüncül ve taban hareketini esas alan bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı. ARDIÇ’ın uluslararası insan hakları alanında giderek daha da popülerleşen geçiş dönemi adaletini örnekler üzerinden incelediği kitabı söz konusu kavram ve uygulamaların anlaşılması bakımından literatüre önemli bir katkı sağladı.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA HABERLERİ