Öğrencilerimiz Su Kullanımında Verimliliği Artırmak Üzere Tasarladıkları “Barajdaki Su Kayıplarının Yapay Zeka ile Kontrolü” Projesi ile Ödül Aldı

Öğrencilerimiz, 22 Aralık 2021 tarihinde ASELSAN yerleşkesinde gerçekleşen Suyun Yarını Proje Yarışması’na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından, proje yarışmaları ile genç ve gelişime hevesli yeteneklere farklı alanlarda yenilikçi projeler üretme ve kendilerini geliştirme fırsatı sunulması hedefiyle, 2021 yılında Yetenek Kapısı Proje Yarışması serisine başlanmıştır. Söz konusu proje yarışmalarından birisi de Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve ASELSAN iş birliğiyle gerçekleştirilen “Suyun Yarını Proje Yarışması”dır.

Suyun Yarını Proje Yarışması’na İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ni temsilen katılan Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Şeyma Duymaz ve Beyza Nur Aydoğan’ın yer aldığı takım, “Barajdaki Su Kayıplarının Yapay Zeka İle Kontrolü” adlı projesiyle en başarılı projelerden biri olarak değerlendirildi.

Öğrencilerimizin projesinde, barajlardaki su kayıplarının makine öğrenmesi tekniklerinden destek vektör makineleri kullanılarak otonom olarak kontrol edilmesi amaçlanmıştır. Üretilecek olan sistem ile barajda su kayıplarına neden olan faktörler belirlenerek veriler elde edilecektir. DVM ile sınıflandırmaları yapılmış yüksek boyutlu ve karmaşık veriler ile tahminleme yapılarak kestirimci bakım ile olumsuzluk oluşturabilecek durumlar önlenecektir. Mevcut uygulamalar anlık durum veya geçmişe yönelik analizler yaparken öğrencilerimizin projesinin farklılığı geleceğe yönelik olmasıdır.

Öğrencilerimiz yarışma sonucunda finale kalan altı takımdan biri olarak üstün başarı gösterdi ve ödül aldılar.Rektörümüz Prof.Dr. Gülfettin Çelik de mutlu günlerinde öğrencilerimize eşlik etti ve başarılarına şahit oldu.

Sevgili öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.