Menü Kapat

Öğretim Üyelerimizin Üretim Süreçlerinde Maksimum Verimlilik ve Üretkenlik Sağlama Amacı ile Geliştirdikleri Projeleri TÜBİTAK Tarafından Desteklenmeye Hak Kazandı

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin görev aldığı “Etmen Tabanlı Üretim Sistemleri Simülasyon Aracı” başlıklı proje, 1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında başarılı bulunarak hibe fonundan faydalanmaya hak kazandı. Projede Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimiz Doç.Dr. M. Fatih HOCAOĞLU ve Dr.Öğr.Üyesi Murat Güngör ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr.Öğr.Üyesi İbrahim GENÇ görev aldı.

Proje aracılığı ile EtSiS (Etmen tabanlı Simülasyon Sistemi) tabanlı olarak ilk defa geliştirilecek sistemlerin ve mevcut üretim sistemlerinin etmen tabanlı olarak modellenmesini ve işletimini gerçek sistemlerle etkileşimli olarak sağlayacak bir kütüphane geliştirildi. Üretim sistemi simülasyon model kütüphanesinin Projede Endüstri 4.0 isterleri de dikkate alınarak sistemlerin analiz edilmesine de imkân sağlayan bir araç olması hedeflendi. İleri teknoloji, sanal süreçler ve yüksek inovasyon sunan Endüstri 4.0 ile sürdürülebilir istikrar, kalıcı değer, ekonomik büyüme ve ekonomik verimlilik sağlandı. Üretim faaliyetlerinin, girişimciliğin, yaratıcılık ve yenilikçiliğin desteklenmesi kapsamında Ar-Ge yatırımı alan ve yüksek yaşam standartları sağlamak için ürünün tasarımından servisine kadar tüm aşamalarda maksimum verimlilik ve üretkenlik sağlama amacı ile geliştirilen projede ürün inovasyonu ve üretim süreç inovasyonu amaçlandı.

Projede etmen tabanlı modelleme iki başlık altında ele alındı. İlki, sistemdeki varlıkların etmen mimarisi ile tasarlanarak esnek ve inovatif bir mühendislik ürünü geliştirmek, ikincisi ise, modellenen sistemde varlıkların, prosedürel işletimi yerine, otonom davranışlarına imkân vermek ve paralelleştirilmiş, gerçek sistemlerle etkileşimli, dinamik planlama yürütebilen bir simülasyon model kütüphanesi geliştirmek olarak belirlendi. Zeki karar yeteneklerinin modellenmesinde kararlar tanımlı kriterlere, algoritmalara ve mantıksal önerme yapılarına dayalı olarak geliştirilmesi hedeflendi. Benzetim sürecinde hesaplanan kriterlere göre senaryo tasarımlarının dinamik olarak yönetilmesi ve senaryo benzetimi yapılan sistemin tanımlı amacına ulaştıracak şekilde amaç güdümlü olarak değiştirilebilmesi planlandı.

Öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Posted in Haberler, SKA 17, SKA 9, SKA HABERLERİ