Doç.Dr. Mehmet BOYACI’nın “Okullarda Şiddet” ve “Zorbalık ve Zorbalığı Önleme Çalışmaları” Başlıklı Araştırmaları Kitap Bölümü Olarak Yayımlandı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr. Mehmet BOYACI’nın hazırladığı “Okullarda Şiddet” ve “Zorbalık ve Zorbalığı Önleme Çalışmaları” başlıklı kitap bölümleri, PEGEM Akademik Yayıncılık tarafından yayımlanan “Sağlıklı ve Güvenli Okul Yaşamı” başlıklı kitapta kitap bölümü olarak yer aldı.

BOYACI, “Okullarda Şiddet” araştırmasında okul sağlığını ve okullarda güvenliği tehdit eden şiddet olaylarının türleri, nedenleri ve nasıl önlenebileceğini ele aldı. Bölümde şiddet olayları yalnızca çocuklar açısından değil okulun diğer üyeleri açısından da değerlendirildi. BOYACI, UNİCEF raporunda dünyanın farklı bölgelerindeki öğrencilerin neredeyse yarısının okulda veya çevresinde şiddete maruz kaldığının raporlaştırıldığını belirtti. Ayrıca çocuklara karşı şiddetin yıkıcı etkiler bıraktığı, küçük yaştan itibaren şiddete maruz kalan çocukların ilerde şiddet olaylarının faili de olabileceği ifade edildi. Bu durumun önüne geçilmesi ve barışçıl bir toplum yaratılabilmesi için önleyici ve gelişimsel çalışmaların yapılması gerektiği, böylece hem çocuklar hem çalışanlar için güvenli ve etkili bir öğrenme ortamının oluşturulabileceği eklendi. Şiddet denildiğinde akla ilk olarak çocuklar ya da aile içi şiddete maruz kalan kadınlar gelmekle birlikte bu bölümün konusu okullarda şiddet olduğu için öğretmelere yönelik şiddet de ayrıca ele alındı.

BOYACI, “Zorbalık ve Zorbalığı Önleme” bölümünde ise okullarda şiddetle karıştırılabilen, okullarda yaşanan akran zorbalığı ve siber zorbalık başta olmak üzere zorbalık türleri ile zorbalığın önlenmesine yönelik çalışmaları okul sağlığı ve okul güvenliği açısından ele aldı. Çocuklara karşı şiddetin azaltılması, her türlü şiddetin önüne geçilebilmesi, çocukların sağlıkla ve güvenle eğitim hayatına devam edebilmesi için zorbalığı önleyici çalışmaların yapılması gerektiği belirtildi.

Posted in Haberler, SKA HABERLERİ