Üniversitemiz Öğretim Üyelerinin Önerdiği İHA’lar İçin Çok Amaçlı Zeki Yer İstasyonu Yazılımının Geliştirilmesi Projesi TÜBİTAK Tarafından Desteklendi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin görev aldığı “İHA’lar İçin Çok Amaçlı Zeki Yer İstasyonu Yazılımının Geliştirilmesi” başlıklı projenin 1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmesine karar verildi. Projede üniversitemizden, Endüstri Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. M. Fatih Hocaoğlu, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim GENÇ ve Gebze Teknik Üniversitesi, Uçak Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. İlyas Kandemir görev aldı.

İnsansız Hava Aracı (İHA), uzaktan kumanda ile yönlendirilen ön tanımlı veya otomatik uçuşa sahip teknolojik ürünlerdir. Toplam katma değer içindeki orta ve yüksek teknolojili katma değer üreten sanayi sektörlerinin oranının arttırılması hedefi ile saldırı, keşif ve savunma sanayi alanlarında önemli bir yere sahip olan İHA’ların, uçaklara göre düşük uçuş maliyeti ve ulaşabilir alan esnekliği olması sebebiyle sürdürülebilir üretime katkı sağlanması amaçlandı.

Bu projede, İHA için çok fonksiyonel bir yer istasyonu yazılımı (Yer Kontrol Yazılımı – YKY) ve ilgili telemetri protokolünün geliştirilmesi hedeflendi. Geliştirilen bu yazılım mevcut Senaryo Geliştirme Aracı yazılımı ile birlikte çalışan ve işlevsel bir çoklu İHA komuta, koordinasyon ve takip paketinin oluşturulması ile birlikte endüstriyel çeşitlilik hedeflendi.

Geliştirilecek simülasyon ve delege modeller sayesinde tamamen sanal, tamamen gerçek ya da hem sanal hem gerçek modelleri içeren senaryoların işletilebilmesi sayesinde ürün inovasyonunun geliştirilmesi amaçlandı. Geliştirilmesi planlanan yer istasyonu yazılımının farklı platformlar için derlenebilecek şekilde tasarlanması, telemetri için geliştirilecek çift yönlü şifreli iletişim protokolünün gsm ve/veya radyo-telemetri donanımı üzerinden çalışabilmesi amaçlandı.

Öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.