Öğretim Üyemiz Tarafından Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Dil ve Sosyal Beceri Değerlendirme Programının Sunumu Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN uluslararası düzeyde uzun yıllardır yaygın bir şekilde kullanılan “VB-MAPP” programının Türkiye’de daha yaygın bir şekilde özel eğitim alanında kullanılması amacıyla 14 Haziran 2022 tarihinde gönüllü bir hizmet olarak Alpaslan Otizm Vakfı’nda özel eğitim alanında çalışan 30 katılımcıya yüzyüze bir seminer verdi.

Prof.Dr. Yeşim GÜLEÇ ASLAN, seminerde Türkiye’de otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylere yönelik bilimsel dayanaklı ve özellikle de kapsamlı müdahale ve değerlendirme yöntemlerinin kullanımına yönelik umut verici gelişmeler söz konusu olduğundan bahsetti. Diğer taraftan gerek OSB ve gerekse diğer gelişimsel yetersizlikleri olan bireylerin beceri alanlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirerek destekleyecek bilimsel dayanaklı değerlendirme ve müdahale programlarına ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Bu doğrultuda bilimsel dayanaklı, kapsamlı müdahale programlarının ve değerlendirme sistemlerinin Türkiye’ye kazandırılması, özel gereksinimli bireylere ve ailelerine sunulacak hizmetlerin niteliğini arttırmada önem taşıdığını söyleyen GÜLEÇ ASLAN, “VB-MAPP”un OSB ve gelişimsel yetersizlikleri olan bireylerin eğitiminde öne çıkan programlardan bir tanesi olduğunu açıkladı. Türkiye’de kavramsal olarak VB-MAPP olarak kullanılagelen ‘Verbal Behavior Milestones Assessment and Placement Program’, Türkçe ‘Sözel Davranış Aşamaları Değerlendirme ve Yerleştirme Programı’ olarak ifade edildi. GÜLEÇ ASLAN bu programın erken müdahale kapsamında Türkiye’de OSB ve gelişimsel yetersizliği olan diğer çocukların özellikle dil ve sosyal becerilerinin gelişimlerine önemli katkılar sağlama potansiyeli olduğu düşünülerek Türkçe’ye kazandırma çalışmalarını gerçekleştirdi.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 17, SKA 4, SKA HABERLERİ