“Deka’dans: Yıkımın Estetiği” Sergisi Üniversitemiz Kütüphanesinde Dört Üniversitenin İş Birliği İle Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi yürütücülüğünde, Universidad de Zaragoza, Sakarya Üniversitesi ve Universitat Politècnica de València iş birliğiyle artimu.org tarafından gerçekleştirilen Deka’dans: Yıkımın Estetiği uluslararası projesinin açılış sergisi üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti.

Proje kapsamında video ve fotoğraf türünde on üç sanatçı tarafından üretilmiş on iki eser, dört ayrı şehirde sergilendi. Prof. Dr. Özlem OĞUZHAN’ın küratörlüğünü üstlendiği sergilerden ilki, 13 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi’nde açıldı. Halka açık olarak gerçekleştirilen sergi yerel sanata ve kültürel mirasa katkı sağladı.

Proje, sanayi toplumunun kütlesel yaşamından enformasyon toplumunun spekülatif dünyasına geçişte deneyimlenen toplumsal ve bireysel sorunları tartıştı. Dönüşüm süreçlerinde genellikle yeniden yapılanma ve inşa üzerine konuşulur ve düşünülürken; bu projede inişin, düşüşün ve yıkımın da kendi içinde yakıcı güzelliği olduğu, bu güzelliğin umutla mümkün olduğu sergilendi ve dile getirildi. “İnsan kendisini yıkıntılarında bulabilir” iddiasıyla sergilerdeki eserler; kültürel bilimsel, kentsel, varoluşsal nitelikte dağılma, ayrılma, düşüş ve yıkım süreçlerini ele aldı.