Menü Kapat

Öğretim Üyemizin “Horseshoe Adasının Kıyısal Mikroalg ve Siyanobakterileri Çeşitliliğinin Belirlenmesi” ile İlgili Projesi TUBİTAK Tarafından Desteklendi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Turgay ÇAKMAK’ın yürütücüsü olduğu “Horseshoe Adasının Kıyısal Mikroalg ve Siyanobakterileri Çeşitliliğinin Belirlenmesi, Kültür Kolleksiyonu Oluşturulması ve Kültüre Alınan Türlerin Genel Biyoteknolojik Özelliklerinin Değerlendirilmesi” başlıklı projenin 1001 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmesine karar verildi.

Ülkemizin karasal ekosistemleri ve biyoçeşitliliği korumak ve sürdürülebilir biçimde kullanmak için ayrılan finansal kaynakların önemli ölçüde arttırması ile Antarktika kıtasında bilimsel araştırma üssünün kurulumuna başlandı. İlgili proje kapsamında üssün kurulmakta olduğu Antarktika kıtasında bulunan Horseshoe adasının mikroalg çeşitliliğinin belirlenmesi hedeflendi. Adadaki kıyısal bakteri türlerinin zenginliği sayesinde mikroalglerin saflaştırılarak kültüre alınması, morfolojik ve filogenetik analizlerinin yapılarak sınıflandırılması ve kriyoprezervasyonla saklanan bir mikroalg kültür koleksiyonu oluşturulması sağlandı. Proje ile birlikte kültüre alınan türlerin genel biyoteknolojik özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi amaçlandı ve amaçlar doğrultusunda planlanan çalışmalar başarıyla gerçekleştirildi.

Proje kapsamında saflaştırılan ve kriyoprezervasyonla saklanan mikroalg kültür koleksiyonu bir internet sitesi ile (www.imuasya.org) açık erişime sunuldu. Ayrıca proje ile elde edilen bazı genel analiz verileri değerlendirilerek “Horseshoe Adasından (Antarktika) izole edilen mikroalglerin mikosporin benzeri aminoasitleri: Ekstraksiyon, saflaştırma ve ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi” (Proje # 122Y136) isimli yeni bir TUBİTAK 1001 araştırma projesi başlatıldı.

Posted in Haberler, SKA 14, SKA HABERLERİ