Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Dr.Öğr. Üyesi Fatih ÖZALP’ın “Enerji Hasadı Yapan Beton Yollar ve Zeminler” başlıklı buluşu patent aldı. Patent 21 Ekim 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Dünya genelinde petrol, kömür, doğal gaz ve diğer yenilenemeyen enerji kaynaklarının hızla tükenmesi, arz talep aralığının giderek artması yenilenebilir enerjiye ihtiyacı arttırmaktadır. Bu projede beton yollardan veya zeminlerde titreşimden kaynaklanan enerjinin hasatlanması ile bu ihtiyacın giderilmesi ve enerji tasarrufunun sağlanması amaçlandı. Karayolları için ihtiyaç duyulan enerjinin çok küçük bir bölümü taşımada asıl görevi gören hareket enerjisine çevrilirken büyük bir kısmı ses, titreşim, ısı vb. olarak çevreye yayılmaktadır. Nihai enerji tüketimindeki yenilenebilir enerji payını arttırmak ve enerji verimliliğini sağlamak amacıyla araçların hareketleri sırasında boşa çıkardıkları söz konusu enerjinin hasat edilmesi sağlandı. Enerji hasadı, ortamda doğal yollardan var olan enerjinin yakalanması, elektronik cihazlar için kullanılabilir bir enerjiye dönüştürülmesi ve daha sonra kullanılmak üzere depolanması işlemidir. Bu projede de bahsedilen gereksinimlerin karşılanması, dezavantajların ortadan kaldırılması ve enerji verimliliği için enerji hasatlayan beton yollar veya zeminlerin yapılması amaçlandı.
Buluşa konu olan enerji hasatlayan yollar veya zeminlerin beton bloklar üzerinde oluşturulan yuvalar içerisinde konumlandırılan piezoelektrik transdüser sistemi sayesinde üzerinden geçen vasıtaların yüklerinden enerji hasadı yapması hedeflendi. Böylece yollarda atıl durumda olarak değerlendirilmeyen, araçların geçişlerinden kaynaklanan mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile temiz enerji teknolojilerinin kullanılmasının önü açıldı. Mevcut durumda fosil yakıtlar vb. yöntemlerle elde edilen ancak çevreye sera gazı salınımı gibi istenmeyen etkileri olan enerji kaynaklarına alternatif, yenilikçi, ekolojik ve yenilebilir enerji kaynağının elde edilmesi sağlandı. Bu sayede hasadı yapılan enerji ile fosil yakıt harcamalarının azaltılması, tahmini hasat edilebilecek enerji ile eşdeğerdeki elektrik üretiminin neden olduğu karbon salınımının önlenmesi amaçlandı.
Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.