“Otizm Spektrum Bozukluğu ve Kaynaştırma/Bütünleştirme Uygulamaları” Paneli Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Otizm Uygulama Merkezi ve Eğitim Bilimleri Fakültesi iş birliğiyle “Otizm Spektrum Bozukluğu ve Kaynaştırma/Bütünleştirme Uygulamaları” başlıklı panel düzenlendi. 2 Nisan 2022 tarihinde düzenlenen panel, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Her sene otizm spektrum bozukluğuna (OSB) ilişkin farklı bir temanın belirlendiği “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü”nde bu seneki tema “kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları” oldu. Her sene olduğu gibi, bu sene de otizm spektrum bozukluğu farklı bakış açılarıyla ele alındı. Bu bağlamda otizm spektrum bozukluğu ve kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarına akademisyen, öğretmen ve veli bakış açılarıyla yaklaşıldı.

Panel, Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Yaşar BÜLBÜL, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof.Dr. Ahmet AKIN ve Otizm Uygulama Merkezi Müdürümüz Prof.Dr. Yeşim GÜLEÇ ASLAN’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarında üniversitemizin özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmeye, toplumda özel gereksinimli bireylere ilişkin farkındalık kazandırmaya ve engelli bireylere yönelik kapsayıcı ve etkili öğrenme ortamlarının oluşturulmasına ilişkin çalışmalara verdiği önem ve destek vurgulandı.

Açılış konuşmalarının ardından panel, Prof.Dr. Sema BATU’nun konuşmasıyla başladı. Yıllardır kaynaştırma/bütünleştirme alanında hem alanyazın hem de uygulamaya önemli katkılar sunan Prof.Dr. Sema BATU “Otizm Spektrum Bozukluğu ve Kaynaştırma/Bütünleştirme Uygulamalarına Genel Bakış” başlıklı sunumu ile programa katkılarını sundu. BATU, otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerde etkili öğretim stratejileri kullanılarak öğrencinin performansını en iyi derecede göstermesine yardımcı olunacağından ve öğrencilere akranları ile iletişim kurabilmesi yolunda fırsatlar yaratılması gerektiğinden bahsetti. Ardından, üniversitemiz öğretim üyesi Dr. Ayşe Büşra SUBAŞI YURTÇu, ülkemizde kaynaştırma/bütünleştirme eğitimine ilişkin gereksinimleri ve Toplumsal Otizm Programı kapsamında başlattığı bir hizmeti anlattı. Gönüllü okul öncesi öğretmenlerine sunulan özel eğitim danışmanlığı uygulaması süreci açıklandı ve katılımcı öğretmenler Merve TEZEL ve Tuğçe YURT’un uygulama ile ilgili görüşleri paylaşıldı. Bu sunumun ardından üniversitemiz öğretim üyesi Doç.Dr. Özcan Erkan AKGÜN veli gözüyle kaynaştırma/bütünleştirme deneyimlerini paylaşarak uzman ve velilerin konuyla ilgili dikkat etmesi gereken unsurları vurguladı. Öğretmen gözüyle kapsayıcı eğitim uygulamaları okul öncesi öğretmeni Fatma KIYAK’ın konuşmasıyla paylaşıldı. Fatma KIYAK, OSB olan öğrencisiyle birlikte sahip olduğu kaynaştırma/bütünleştirme deneyimlerini aktardı.

Son olarak, danışmanları Prof. Yeşim GÜLEÇ ASLAN ile birlikte gerçekleştirdikleri “Dezavantajlı Çocukların Farkında Ol Projesi” ile TOVAK tarafından ödüllendirilen okul öncesi öğretmenliği öğrencilerimiz Şerife AKDENİZ, Nisanur AKYÜZ, Rabia KARABACAK, Buse YALÇIN, Merve Nur DEMİRCİ ve Eda DEMİR projeleriyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Panel soru-cevap bölümüyle sonlandırıldı.