Bilişim ve Enformasyon Topluluğu Düzenlediği Söyleşi ile Metaverse Evrenini İnsan Hakları Bağlamında Tartıştı

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Bilişim ve Enformasyon Topluluğu (BİLEN), günümüzün popüler konularından biri olan Metaverse hakkında 1 Nisan 2022 tarihinde bir söyleşi düzenledi. Söyleşide, Metaverse alanının öncü isimlerinden biri olanNegentra&Fernvaille kurucusu Gürcan SERBEST konuşmacı olarak katıldı. SERBEST, konuşmasında Metaverse’in ne olduğu, hayatımıza etkileri, bilimsel faaliyetlere olan katkısı ve insan hakları açısından nasıl değerlendirildiği gibi konuları ele aldı.

Metaverse’nin, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve ileri teknolojileri kullanarak oluşturulan bir sanal dünya kavramını temsil ettiğini açıklayan SERBEST, bu vizyonun, insanların dijital olarak etkileşim kurabileceği, sanal dünyalar oluşturabileceği ve diğer insanlarla etkileşime geçebileceği bir geleceği içerdiğini belirtti.

Konuşmada, Metaverse’nin, sanal gerçeklik teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte daha da popüler hale geldiği ve pek çok alanda ürün yeniliği sağladığı belirtildi. Kullanıcıların kendi dijital karakterlerini oluşturabildiği, sanal dünyaları keşfedebildiği, etkinliklere katılabildiği ve diğer kullanıcılarla etkileşimde bulunabildiği konuşmacılara aktarıldı.

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, SERBEST Metaverse’in temel insan haklarına saygı gösterdiğinden ve koruduğundan emin olmanın son derece önemli olduğundan bahsetti ve ele alınması gereken konulardan birinin de gizlilik hakları olduğunu ifade etti. Bireylerin Metaverse’de, kişisel verilerini paylaşıp, sohbetlere katılabileceğini belirten SERBEST, Metaverse içinde kişisel bilgilerin yetkisiz erişim, yanlış kullanım veya istismarını önlemek için kişisel verilerin korunması ve veri güvenliğinin sağlanmasının da zorunlu olduğunu belirtti.

Etkinlik soru cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA 17, SKA 9, SKA HABERLERİ