Özel Gereksinimli Bireylerin Bağımsız Yaşama Geçişlerinde Mesleki Eğitimin Önemi Konulu Seminer Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Dr. Hatice ŞENGÜL ERDEM 25.05.2022 tarihinde Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yapılan iş birliğiyle davetli olarak “Özel Gereksinimli Bireylerin Bağımsız Yaşama Geçişlerinde Mesleki Eğitimin Önemi” konulu bir seminer verdi. Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi velilerine yönelik çevrim içi olarak düzenlenen seminere yaklaşık 30 veli katıldı.

Seminerde öncelikle kamusal alanlarda özel gereksinimli bireylere yönelik eşitsizliklerin azaltılması amacıyla yasal tanımlaması ve özel gereksinimli bireylerin mesleki eğitimi ile ilgili yasal dayanaklara yer verildi. Ardından bağımsız yaşamın bileşeni olarak mesleki eğitimin önemi ve ülkemizde özel gereksinimli bireylere yönelik mesleki eğitim olanaklarının neler olduğu ile ilgili bilgiler aktarıldı. Özel gereksinimli bireylerin mesleki eğitim modelleri olan okul merkezli, işletme merkezli ve iş birliği modellerine yer verildi. Fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla ülkemizde özel gereksinimli bireylere mesleki eğitim veren okullar ve kurumların neler olduğu ve mesleki ve teknik liselerin özel gereksinimli bireylerin toplumla kaynaşma, bağımsız yaşama geçişleri ve mesleki becerileri edinmeleri için oldukça önemli eğitim kurumları olduklarına yönelik bilgiler sunuldu. Eşitliği teşvik eden sosyal politikalar çerçevesinde özel gereksinimli bireylere yönelik daha bütünleştirici bir mesleki eğitimin içinde olabilmeleri için okullardaki etkili uygulamaların neler olabileceği ve bireyin okul sonrası bağımsız yaşama geçişini kolaylaştırmak için okullarda neler yapılabileceği ile ilgili bilgiler aktarıldı. Özellikle ayrımcılıkların bitirilmesine destek olmak amacıyla bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP), geçiş planları, destek eğitim odaları, işbirliği modelinin uygulanması gibi etkili uygulamalara örneklerle yer verildi.