Prof.Dr. Hamza ATEŞ “Sürdürülebilir Temiz Ve Yaşanabilir Bir Çevre Projesi”nde Araştırmacı Olarak Yer Aldı

2021 ve 2022 yılları içerisinde gerçekleşen ve 13 ay süren Temiz ve Yaşanabilir Bir Çevre, Mutlu Kocaeli Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi öncülüğünde, Kocaeli Valiliği, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, STKlar, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Kent Konseyi işbirliği ile başarı ile tamamlandı. Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hamza ATEŞ de projede araştırmacı olarak görev aldı.

Bu proje, Kocaeli ilinde yaşayan bireylerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi, endüstriyel yeniliklere sürdürülebilir bir sanayi ve sürdürülebilir bir şehir oluşturmak amacıyla hazırlıklarına başlanan Sürdürülebilir Çevre Eylem Planı’nın hazırlanması sürecinde Kocaeli’nin çevre sorunlarının bir bütün olarak ele alınıp çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla hazırlandı. Projenin spesifik amaçları ise ilin çevre durum analizinin yapılması, çevre kirliliği vb. sorunların belirlenmesi, bu sorunlara karşı ortak akıl ile yöntem ve stratejiler geliştirilmesi, ve Sürdürülebilir Çevre Eylem Planı için gerekli verilerin derlenmesi olarak belirlendi.

Üç adımda gerçekleştirilen projede, ilk aşamada envanter çalışması ve veri analizleri yapıldı. İl çapında sürdürülebilir çevre oluşturma yolunda önemli 13 konu belirlendi. Bu konularda elde edilen veriler işlenerek kullanılabilir bir envanter oluşturuldu. İkinci aşamada çevre konusunda kentteki tüm paydaşlar bir araya getirilerek Sürdürülebilir Çevre Eylem Planı oluşturulmasına başlandı. Üçüncü aşamada ise kamu kurumları, STKlar, üniversiteler ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarının katılımı ile Kocaeli Çevre Şurası ve Çalıştayı organize edildi. Çevre Şurası’na 77 kurum ve kuruluştan 500 katılımcı davet edildi. Çevre Çalıştayı’nda ise, çoğunluğu akademisyenlerden oluşan 264 katılımcı, belirlenen 13 temayı detaylı olarak tartıştı. Elde edilen verilerin akademik kitaplar haline getirilmesi planlandı.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 12, SKA 17, SKA 3, SKA 9, SKA HABERLERİ