2021 ve 2022 yılları içerisinde gerçekleşen ve 14 ay süren Engelsiz Şehir Kocaeli Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi öncülüğünde, Kocaeli Valiliği, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Kent Konseyi işbirliği ile gerçekleştirildi. Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hamza ATEŞ de projenin yürütülmesinde görev aldı.
Dört adımda gerçekleştirilen projede, ilk aşamada Türkiye ve dünyada engellilerin rehabilitasyonu ve şehirleri engelsiz hale getirme konusunda gösterilen çabalar derlenerek, kapsamlı bir envanter oluşturuldu. İkinci aşamada projenin örneklemini oluşturan Kocaeli ilinde yaşamakta olan engelli bireylerin beklenti ve talepleri ile engellilere yönelik hizmetlere bakışlarına ilişkin 3 farklı anket çalışması uygulandı. Üçüncü aşamada, engelsiz şehir konusuyla ilgili ildeki tüm etkili kurumları ve paydaşları bir araya getirerek geçmiş deneyimler, mevcut durum, gelecek planlamaları ile iyi uygulama örneklerinin tartışıldığı “Engelsiz Şehir Şurası’ organize edildi. 105 kurumun temsil edildiği 1200 katılımcı ile gerçekleşen Şura’da engelliler konusunda neler yapılabileceği tartışıldı. Projenin son aşamasında, “Engelsiz Şehir Kocaeli Modeli’nin olgunlaştırılması ve “Kocaeli Sürdürülebilir Engelsiz Şehir Eylem Planı” hazırlanmasına yönelik çalışmaların çerçevesini çizmek üzere politika yapıcıları, uygulamacılar ve akademisyenlerden oluşan 278 katılımcı Engelsiz Şehir Çalıştayı’nda bir araya getirildi.
Projenin değişik aşamalarında elde edilen veriler, hazırlanmakta olan “Sürdürülebilir Engelsiz Şehir Eylem Planı”nın veri ihtiyacının giderilmesine katkı sağlamak üzere kayıt altına alınarak sonuç ve eylem raporlarına dönüştürüldü. Bu raporların, bir akademisyen grubu tarafından kitap haline getirilerek akademik hayata da kazandırılması planlandı.
Proje ile toplumda önemli kırılgan topluluklardan olan engelli bireylerin yaşamlarının kolaylaştırması hedeflendi. Herkes için eşit yaşanabilir düzeydeki kentlerin tasarımı açısından büyük önem arz eden çözüm önerileri ortaya çıkarıldı ve böylece toplumda yer alan bireyler arasındaki eşitsizliklerin azaltılması ve engelsiz sürdürülebilir şehir ve toplulukların oluşturulması ile ilintili önemli bir katkı sağlandı.