Menü Kapat

Prof. Dr. Hamza Ateş’in İklim Değişikliğine Dirençli Sürdürülebilir Kentleri Ele Alan Kitap Bölümü Yayımlandı

Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hamza ATEŞ’in Doktora öğrencisi Bahar Bıyıklar ile birlikte yazdıkları “İklim Değişikliğine Dirençli Kentler ve Kentlerin Sürdürülebilirliği Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı kitap bölümü; “İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik ve Dirençli Kentler Uygulamalar, Sorunlar ve Çözümler” başlıklı kitapta yayınlandı.

Çalışmada sürdürülebilir kent anlayışı kapsamında kentleri iklim değişikliğine dirençli hale getirmek için yapılanlar ve yapılması gerekenler üzerinde duruldu.

Çalışmada iklim değişikliğinin ana sebebinin insan faaliyetleri olduğu gerçeğinde hareketle, günümüzde yaşanan sorun ‘antropojenik (insan kaynaklı) iklim değişikliği’ olarak nitelendirilerek, çalışma yine insan faaliyetleriyle bu sürecin olumsuzluklarının önüne geçilebileceği tezi üzerine temellendirildi.

  • Çalışmada iklim değişikliği konusu her ne kadar küresel bir çevre sorunu olsa da, ortaya çıktığı ve etkilerinin en fazla hissedildiği yerler olarak kentler öne çıkarılarak ele alındı. Hızlı nüfus artışının ve düzensiz kentleşmenin doğal ortam ve kaynakların plansızca kullanılmasına ve tahribatına yol açtığı vurgulandı.
  • Öte yandan çalışmada, iklim değişikliğinin kırsal alanlara göre kentleri daha kırılgan hale getirdiği öne sürüldü.
  • Ayrıca çalışmada BM Sürdürülebilir Kalkınma amaçlarından olan İklim Eylemi kapsamında “Kentlerin iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi”nin dört boyutlu bir modelin hayata geçirilmesine bağlı olduğu ifade edilerek bu boyutlar ekonomi, liderlik-yönetim, aktif toplumsal katılım ve çevre politikası olarak açıklandı. 
  • Çalışmada kentler iklim değişikliğini hem etkileyen hem de iklim değişikliğinden etkilenen alanlar olarak öne çıkarıldı. Böylece kent yönetimi çerçevesinde sorunun ele alınmasının daha makul bir çerçeve sunduğu öne sürüldü.
  • Çalışma, bir yönüyle kent yönetimi anlamına gelen yerel yönetimlerin iklim değişikliğine karşı kendi kentlerini korumak, kentlerinin iktisadi-sosyal-fiziki-çevresel sürdürülebilirliğini sağlamak için atması gereken adımlara ilişkin öneriler ile sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 13, SKA HABERLERİ