Dr.Öğr.Üyesi Nergis Feride KAPLAN DÖNMEZ’in Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına Yönelik Vergi ve Teşvik Politikalarını İncelediği Makalesi Yayımlandı

Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Nergis Feride KAPLAN DÖNMEZ’in Taxation And Incentives in Renewable Energy Investments (Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Vergilendirme ve Teşvikler)” adlı makalesi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayımlandı.

KAPLAN DÖNMEZ, çalışmasında tek bir çatı altında toplanan vergilendirme ve teşvik yaklaşımının, devlet tarafından düzenli olarak ayarlanan bir sübvansiyonla birleştirilmesinin, yenilenebilir enerji sektörü üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçladı. Çalışmada finansal yatırım açısından, vergi teşviklerinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik destek yapılarının nasıl değerlendirildiği incelendi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının temel özelliğinin çevrenin korunmasına yardımcı olması olduğu ve yenilenebilir enerji sistemlerinin birçok ülkenin gündeminde sıcak bir konu olduğu vurgulandı. Türkiye’de yenilenebilir enerji piyasasının serbestleşme sürecinde olduğu ve projelerin ana hissedarlarının devlet, yatırımcılar ve ülke vatandaşları olduğu belirtildi. Bu bakımdan yenilenebilir enerji yatırımlarının, her bir paydaşın faydasını maksimize etmeyi ve sistem riskini azaltmayı amaçlayan devlet teşvikleri ve vergi yaklaşımlarındaki düzenlemeler ile desteklendiği ortaya koyuldu.

KAPLAN DÖNMEZ çalışmasında, doğal ekosistemin korunmasına ve çevreye duyarlı sürdürülebilir temiz enerji teknolojilerinin kullanımına yönelik teşvikler ve yatırımların, gelişmiş ülkelerde giderek popüler hale geldiği ve desteklendiğini ifade etti. Küresel çapta yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kapasitesinin her yıl %100 artış içinde olduğunu belirtti. Türkiye’de ise enerji politikasında yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesi bağlamında yatırım teşvik programının oluşturulduğunu, vergisel düzenlemeler bağlamında ise vergi muafiyeti, indirim ve istisna yöntemleri kullanılarak yenilenebilir enerji yatırımcılarının teşvik edildiğini ortaya koydu.

Çalışmada son olarak Türkiye’de yenilenebilir enerji sistemlerine yönelik teşviklerin hukuki kapsamının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2022 yılında revize edilerek kapsamının genişletildiği ve doğal enerji üretiminin sağlanması amacıyla yatırımcıların ilgisini çekecek vergisel avantajlar ve destekler sağlanmaya çalışıldığı belirtildi.

Nergis Feride Kaplan Dönmez (2023). Taxation And Incentives in Renewable Energy Investments, Electronic Journal of Social Sciences, 22(85): 220-245.