Prof.Dr. Nureddin TÜRKAN’ın Yazarları Arasında Yer Aldığı Grafen’in Çevre Dostu Yapısını Değerlendiren Kitap Yayımlandı

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof.Dr. Nureddin TÜRKAN’ın yazarları arasında yer aldığı “Eco-Friendly Technological Material: Graphene” isimli kitap yayımladı.

TÜRKAN vd. çalışmalarında grafenin bilinen en ince, en hafif malzeme olmasının yanı sıra esnek, saydam ve aynı zamanda da çevre dostu bir malzeme olduğuna dikkat çekti. Son yıllarda, yüksek kaliteli grafenin çevresel ayak izini azaltıcı özelliği ile birlikte bilim ve mühendislik alanlarında sürdürülebilirlik çalışmalarının en popüler konulardan biri olduğu ortaya kondu. Kitapta araştırmacılara rehber olması açısından, grafeni elde etmenin ve kullanabilmenin en son metotlarından bahsedildi ve yakın gelecekte yapılacak olan birçok değerli çalışmaya zemin hazırlandı.

Araştırma, elektriği ilettiği bilinen birçok malzemenin metal olmasına karşın, grafenin karbon temalli ametal yapısının, elektrik akımını metal olmadan iletebilme imkanı sağlaması sayesinde grafenin oldukça önemli bir malzeme olduğunu ortaya koydu. Grafenin, bu farklı yapısı ile birlikte elektriği en iyi ileten malzemelerden biri olduğu belirtildi. Çok küçük alanlarda elektrik iletimini sağlayabildiği için, çok küçültülmüş transistörler, küçük cihaz teknolojileri ile minyatürize edilmiş hızlı bilgisayar teknolojileri, üretim ve kaynak kullanımı açısından grafenin teknolojik ilerlemede oldukça önemli bir yere sahip olarak ürün inovasyonu açısından önemli bir malzeme olduğu ortaya kondu.