Dr.Öğr.Üyesi Özlem YÜCEL Ulusal ve Uluslararası Hukuk Bağlamında Su Kullanımı Üzerine Bir Seminer Verdi

Üniversitemizin Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Özlem YÜCEL “Ulusal ve Uluslararası Hukuk Açısından Su” başlıklı programda konuşmacı olarak yer aldı ve ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında su kullanımını değerlendi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından 29 Nisan 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen seminere, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof.Dr. Selçuk ÖZTEK, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof.Dr. Oğuz SANCAKDAR ve Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Dr.Öğr.Üyesi Özlem YÜCEL konuşmacı olarak katıldı. Ulusal ve uluslararası hukuk açısından su konusunun değerlendirildiği programda, su kıtlığı ve suyun verimli kullanımı özelinde temel sorunlar ve uzun vadede atılabilecek adımlar gündeme getirildi.

Seminere “Sınır Aşan Sular Hukuku Bağlamında Türkiye” başlıklı konuşmasıyla katılan Dr.YÜCEL, her geçen yıl su kullanımının arttığını ve temiz su ihtiyacının karşılanmasının ciddi bir problem olarak ortaya çıktığını vurguladı. Kirlilik ile kaynakların kötü kullanımının su kıtlığına sebep olacağı ve 21. yüzyılda su savaşlarının çıkmasının muhtemel tehlikesi üzerine açıklamada bulunan Dr. YÜCEL, BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri düşünüldüğünde, temiz suya erişimle birlikte, bölgesel iklim değişikliğinin engellenmesi, güvenli ve besleyici gıdaya erişim ile sudaki yaşamın korunması konularının dikkatle incelenmesi gerektiğine değindi.

Dr.YÜCEL, seminerde ayrıca temiz suyun herkes için erişilebilir olması ve ideal şekilde kullanılmasının, tüm insanlığın kazancına olacağını; bu açıdan da çatışma ve potansiyel bir savaş sebebi olarak değil, ülkeler arası iş birliği ve barışın tesis edilebileceği bir konu olarak tekrar değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Program videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.