“İstanbul Kent Araştırmaları”nın 3.Seminerinde İstanbul’un Soylulaştırma Süreçleri Tartışıldı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından düzenlenen “İstanbul Kent Araştırmaları” seminer serisinin üçüncü semineri, üniversitemiz Öğretim Görevlisi Dr. Ayşegül CAN tarafından. 29 Nisan 2021 Perşembe günü gerçekleştirildi. CAN, “Soylulaştırma Hissi: Galata Örneğinde Mekana Aitlik ve Gerilim” başlıklı araştırmasını sundu.

Seminer kapsamında CAN öncelikle literatürde soylulaştırma kavramına ve kentlerdeki soylulaştırma süreçlerine değindi. Alanın planlama tarihçesinden başlayarak Galata semtinde yaşanan soylulaştırma sürecini ele aldı. Galata semtinde birkaç dalga soylulaşma süreci yaşandığına dikkat çeken CAN, soylulaştırmada 1. ve 2. dalga yerleşenlerin arasındaki farklar olduğunu belirtti ve bu farkların alanın kullanıcıları arasında gerilim yaratma potansiyeli taşıdığına dikkat çekti. Çalışmasında gerçekleştirdiği mülakat sonuçlarını değerlendiren CAN, kişilerin alana aidiyet duygusunda farklılaşma olduğunu ortaya koydu. Alanda yaşayanların birbirlerine bakış açılarını yaptığı mülakatlardan kesitlerle ortaya koyarak, soylulaştırmanın psikolojik iyi olma haline etkilerini kişiler üzerinden okudu.

CAN seminer sonunda aldığı sorular ışığında bulgularını İstanbul’un soylulaştırmaya maruz kalmış diğer semtleri üzerinden de tartıştı ve soylulaştırmanın tamamlanan değil devam eden ve yinelenebilen bir süreç olduğuna dikkat çekti.