İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sinema Kulübü ve Psikoloji Topluluğu Sosyal Sorumluluk ekibi ortaklığında 27 Nisan 2022 Çarşamba günü insanların sudaki yaşam üzerindeki etkilerini tartışmak üzere bir belgesel gösterimi gerçekleştirdi. Üniversitemiz Aşık PAşa Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen gösterimde, denizlerdeki plastik atıklar ile başladığı araştırmasında, denizlerdeki daha birçok sorunu gün yüzüne çıkaran Ali Tabrizi’nin, dünya çapındaki okyanus tahribatlarını anlattığı “Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo” adlı belgeseli izlendi. Belgesel gösterimi ile öğrencilerimizin doğaya karşı farkındalığının artması ve özellikle deniz canlılarının perspektifinden dünyanın anlaşılması amaçlandı.
“Her dakika okyanusa bir kamyon plastik boşaltılıyor. Halihazırda okyanuslarda 150 milyar ton plastik var, yani sayıları samanyolundaki yıldızları aştı” diyerek deniz ve okyanus kirliliğine dikkat çeken belgesel, plastik tehlikesinin pipetlerden ya da pet şişelerden daha çok balıkçılık faaliyeleri ile düzenli olarak denize bırakılan ağlardan kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Belgesel, Büyük Pasifik Çöp Alanı’nın %46’sını terk edilmiş balık ağlarının oluşturduğunu vurguluyor. Belgeselde vurgulanan bir diğer konu ise; Science dergisinin 2006 yılında yayımladığı bir makaleden alınan yıkıcı balıkçılık nedeniyle okyanus ve denizlerdeki tür çeşitliliğinin azalacağı ve “2048 yılı itibarıyla okyanusta balık kaymayacağı” iddiası.
Gösterimin ardından, izleyiciler elde ettikleri farkındalık sonrasındaki duygu ve düşüncelerini paylaştı ve belgesein psikolojik açıdan bir değerlendirilmesi yapıldı. Tartışma ortamında herkes aynı önemli sonuca vardı; denizleri ve okyanusları korumak ve daha sürdürülebilir dünya yaratmak hepimizin görevi!