Sanat Tarihi Bölümümüz İş Birliğiyle Macaristan’da Dünya Kültürel Mirasının Korunması ve Kaydedilmesine Yönelik Kazı Çalışmaları Başlatıldı

Macaristan- Nagycenk’te Avar Dönemi’ne ait adak objelerinin gün ışığına çıkarılması, dünya kültürel mirasının kaydedilmesi ve korunması amacıyla 2021 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, Sopron Müzesi ve Miskolc Üniversitesi Arkeometrik Araştırma Enstitüsü (Macaristan) iş birliği ile Macaristan Nagycenk’te kazı çalışmaları başlatıldı.

Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr. Üyesi Csilla BALOGH başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları ile adakların arkeolojik alanlarının kompleks yapısının ortaya konulması amaçlandı. Bu kapsamda 24–31 Ağustos 2021 tarihleri arasında Nagycenk (Győr-Moson-Sopron ili, Batı Macaristan) sınırında kazı çalışmaları yapıldı ve dört adak seti ortaya çıkarıldı . Ayrıca, ki adak setinin bulunduğu yer tespit edildi ve adakların gömüldüğü birer çukur bulundu. Metal adak buluntularının arkeometrik çalışmaları da başladı.

Avar Kağanlığı topraklarından (günümüzdeki Macaristan ve Sırbistan, Romanya, Slovakya ve Avusturya’nın bazı bölgelerinden) yaklaşık 20 adak obje seti bilinmektedir. Bunlar genellikle cenaze töreni sırasında mezardan uzakta ya da kurbanlık yerlerde küçük çukurlara yerleştirilen at koşum takımlarından (üzengi, gem ve koşum süsleri) ve başta mızrak olmak üzere silahlardan oluşan setlerdir. Bilinen tüm buluntular, tarım çalışmaları veya inşaat sırasında, toprağın 10-15 cm altında bulundukları için tesadüfen ortaya çıkarılmıştır.