Sanat Tarihi Topluluğu ‘’19. Yüzyıl İstanbul’unda Ötekiler’’ Semineri Düzenledi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Sanat Tarihi Topluluğu, 20 Aralık 2022 tarihinde ‘’19. Yüzyıl İstanbul’unda Ötekiler’’ başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi. Özel bir kitabevinde gerçekleştirilen bu etkinliğin konuşmacısı topluluk danışmanı Ar.Gör. Yasin SAYGILI idi.

Osmanlı’da yaşanan farklı hayatların ve bu hayatların birbirinden farklı yönlerinin ele alındığı bu etkinlikte SAYGILI, Osmanlı döneminde ‘deliler’ ve ‘dervişler’ gibi ötekileştirilen grupların hayatlarını, toplumdaki yerlerini ve kendilerine özgü özelliklerini ele aldı.

SAYGILI konuşmasında, delilerin toplum içinde nasıl algılandığını, nasıl yaşadıklarını ve hangi rolleri üstlendiklerini anlattı. Daha sonra delilerin Osmanlı İstanbul’unda maruz kaldıkları ön yargıları, dışlanmaları ve toplum tarafından nasıl kabul edildikleri üzerine bilgileri dinleyicilerle paylaştı. Böylelikle, katılımcılar Osmanlı döneminde delilerin yaşadığı güçlükleri ve bu grupların toplum içindeki yerini daha iyi anlama fırsatı buldu.

Diğer yandan, Osmanlı İstanbul’unda dini bağlılıklarıyla bilinen ve farklı tarikatlara mensup olan dervişler de önemli bir grup olarak ele alındı.  SAYGILI konuşmasında dervişlerin dini hayatları, ibadet pratikleri, toplum içindeki rol ve fonksiyonları hakkında bilgiler paylaştı. Dervişlerin Osmanlı toplumunda nasıl kabul edildiğini, toplum tarafından nasıl algılandığını ve dini yaşamlarının nasıl şekillendiğini katılımcılara aktardı.

Seminer, öğrencilerin geçmişteki ötekileştirme süreçlerini anlamalarına yardımcı olurken aynı zamanda günümüzdeki sosyal adaletsizliklere karşı daha duyarlı bir tavır geliştirmelerini sağladı.

Etkinlik, anlatım bittikten sonra gerçekleştirilen soru cevap kısmıyla sonlandırıldı.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA HABERLERİ