Sürdürülebilirlik Haftası ’23 Kapsamında Sürdürülebilir Kent Temalı bir Atölye Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi günümüzde sürdürülebilir kentlerin öneminin farkında. Sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa gerçekleştirdiği çevre eğitimleri ve sürdürülebilir kalkınma eğitimleriyle bu konuda farkındalık yaratıyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu iş birliği ile, 21 Aralık 2023 Perşembe günü, “3.İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Haftası” etkinlikleri kapsamında, sürdürülebilir bir kent tasarımı konulu bir atölye gerçekleştirildi. Yürütücülüğünü Kadıköy İklim Elçileri’nin üstlendiği atölyede, katılımcıların bir kent tasarlarken enerji verimliliğinden çevre konularına ve bu konuların kente etkilerinin sorgulandığı ve bu etkilere karşı nasıl çözümler geliştirilebileceğini tartıştığı bir ekolojik kent tasarım oyunu olan “Mavi ve Yeşili Birleştir” oyunu oynandı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi Fuaye Alanı‘nda gerçekleştirilen atölye, tüm İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğrencilerinin, personelinin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi. İMÜ bu atölye sayesinde sadece kampüs topluluğu için değil yerel halkın da iklim hakkında eğitim alarak farkındalık kazanmasını amaçladı.  Atölyeye 12 katılımcı katıldı.

Atölye, Kadıköy İklim Elçileri tarafından katılımcılara yönelik verilen teorik eğitim ile başladı. Bu eğitimde, insan yerleşimlerinin geçmişten günümüze gelişimine değinildi. Günümüzde kentlerin sıklıkla karşılaştığı plansız kentleşme, ulaşım sorunları, çevresel kirliliği ve hava kirliliği gibi sorunlara değinildi. Bu sorunlarla birlikte, dünyada gittikçe artan iklim değişikliği ve sera gazı emisyonu etkilerinin karşısında sürdürülebilir binalar tasarlamanın önemine değinildi. Teorik eğitimde ayrıca, enerji verimli binalar, kentlerde atık yönetimi ve kentsel tasarımda yeşil alanların doğru konumlandırılmasının önemine değinildi.

Atölyenin ikinci bölümünde katılımcılara bir sürdürülebilir ve ekolojik kent tasarımı oyunu olan “Mavi ve Yeşili Birleştir” oyunu tanıtıldı ve oyunun kuralları anlatıldı. Katılımcılar boş bir alanda kamusal alanları, ulaşım güzergahları, toplu taşıma durakları, atık yönetim merkezi, enerji üretim merkezi, yerleşim alanları hep birlikte kararlaştırarak yerleştirerek bir kent tasarladı. Her ünitenin yerleştirilmesi esnasında bu ünitenin kente olumlu ve olumsuz etkileri tartışıldı.

Atölye, katılımcıların grup sözcüsü aracılığıyla tasarladıkları sürdürülebilir kenti anlatmasıyla sona erdi.

Oyun Hakkında: Mavi ve Yeşili Birleştir, enerji verimliliğinden atık yönetimine; biyoçeşitlilikten yeşil alanlara; geri dönüşümden ulaşım ağına kadar pek çok farklı başlık altında çevre ve ekoloji konularını ele alan bir kent tasarım oyunudur. Oyun, değişen iklim koşullarının yaşam alanlarımızı nasıl etkilediğini ele almakta ve iklim kaynaklı yaşanan değişimlere karşı ne gibi çözümler geliştirebileceğimizi anlamamızı sağlamaktadır.

Oyunda katılımcılardan kent bileşenlerinden oluşan oyun kartlarını harita üzerinde yerleştirerek kenti yeniden oluşturmaları istenir. Oyunun sonunda, gruplar halinde tasarlanan sürdürülebilir kentler, grup içerisinde seçilen sözcü tarafından anlatılır.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 13, SKA 17, SKA HABERLERİ