Tarih Topluluğu Galata Kulesi’ne Gezi Düzenledi

Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından, 21 Ekim 2022 tarihinde Tarih Bölümü öğretim üyemiz Doç.Dr. Elif BAYRAKTAR TELLAN rehberliğinde İstanbul’un tarihi mekanlarından olan Galata Bölgesine bir gezi düzenlendi.

Tarihi Bizans’ın öncesine uzanan ve İstanbul’un her dönemine ait yapıların bulunduğu Galata Bölgesi tarihçilik açısından oldukça önemlidir. Tarih boyunca hem önemli bir ticaret merkezi hem de çeşitli din ve milletten insanların yaşadığı kozmopolit bir mekân olan Galata Bölgesini ziyaret Tarih eğitiminin daha nitelikli bir hal alması ve çeşitli dini ve mezhebi gruplara ait cami, kilise ve hanların fiziksel olarak incelenmesi bakımından oldukça önemlidir.

Yalnızca Üniversitemiz öğrencilerinin katıldığı Gezi sırasında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Galata Kulesi’nin yüksek noktalarından İstanbul Boğazı’nın muhteşem manzarasına şahitlik etti ve şehrin tarihi dokusunu kuşbakışı gözlemleme fırsatını yakaladı. Aynı zamanda kulede sergilenen tarihi eserler ve bilgi panoları aracılığıyla İstanbul’un geçmişi hakkında daha fazla bilgi edindi.

Galata Kulesi’nin ardından Tophane-i Amire gibi Osmanlı Devleti’ne ait güçlü kurumların da binaları ziyaret edildi ve modernleşmenin mekansal tezahürleri gözlemlendi. Daha sonra sırasıyla Meryem Ana Kilisesi, Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane-i Amire, İlk Ermeni Katolik Kilisesi Yüksek Kaldırım, Arap Camii ve Terziciler Sinagogu gezildi.

Gezi sonunda ise böyle kozmopolit şehirlerin tarih boyunca nasıl bir arada var olabildikleri ve bunun kültürel ve kurumsal altyapısı tartışıldı.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA HABERLERİ