Uluslararası İlişkiler Topluluğumuz Karadeniz Jeopolitiği ve Güvenlik Sorunları Üzerine Konferans Gerçekleştirdi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Uluslararası İlişkiler Topluluğu “Karadeniz Jeopolitiği ve Güvenlik Sorunları” isimli ilk konferans etkinliğini gerçekleştirdi. Konferans 6 Aralık 2022 Salı günü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi Hasan Polatkan Konferans Salonu’nda 11.00-13.00 saatlerinde gerçekleştirildi. Dinleyicilerin Karadeniz’in jeopolitik konumu ve bölgede yaşanan güvenlik sorunları hakkında bilgi edinmesi ve yeni bakış açıları kazanması hedeflenen etkinlikte dört ayrı konuşmacı yer aldı. Öğrencilerin yoğun bir ilgiyle katılım gösterdiği konferansta topluluk üyelerinden Sena Nur TALU moderatörlüğü üstlenirken, Uluslararası İlişkiler Topluluğu Başkanı Umut KURTÇU da hem gerçekleştirilen etkinlik hem de yeni kurulan topluluk hakkında bir tanıtım konuşması yaptı. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve aynı zamanda topluluk danışmanı Prof.Dr. Özden Zeynep OKTAV da dinleyiciler arasındaydı.

Emekli Büyükelçi ve İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Oğuz ÇELİKKOL ve Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mitat ÇELİKPALA konuşmalarını çevrimiçi olarak gerçekleştirdiler. ÇELİKKOL uluslararası politikadaki son gelişmelere değinerek Ege Denizi ve Karadeniz’in önemini ve bu denizlerde yaşanan güncel sorunları ele aldı. ÇELİKPALA ise Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirerek Türkiye devleti ve toplumuna olası etkileri açısından çıkarımlarını paylaştı.

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Filiz KATMAN ”Rusya – Ukrayna Savaşı ve Enerji Güvenliği” başlıklı konuşmasını konferans salonunda gerçekleştirirken savaşla birlikte önem kazanan doğal gaz gibi enerji kaynaklarının, uluslararası ticaretteki arz – talep dengesini ve enerji yönetişimini nasıl değiştirdiğini açıkladı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Elnur İSMAYIL ise Rusya ile Ukrayna arasında hala devam eden çatışmalar üzerinden Kafkasya devletlerinin dış politikalarını, Kafkas ülkelerinin nasıl bir politika izlediklerini, bu savaşın Kafkasya coğrafyasını nasıl değiştirdiğini ve değiştireceğini ve savaş sebebiyle değişen Kafkasya bölgesel güvenlik sorunlarını ele aldı. Her bir konuşmacı Karadeniz Jeopolitiği ve Güvenlik Sorunları konusuna önemli noktalardan değinerek dinleyicilere farklı bakış açıları kazandırdılar.

Etkinlik sonunda konuşmacılar dinleyicilerin sorularını cevapladılar. Prof.Dr. Özden Zeynep OKTAV’ın konuşmacılara plaket takdiminin ardından dinleyicilere ikramlarda bulunuldu.