Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Medeniyet Tekno Topluluğunun gelenek haline getirdiği “Medeniyet Teknoloji Günleri-6” 23 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Heyecanla beklenen bu etkinliğe Trendyol şirketinde Teknik Lider olarak çalışan Batuhan DÜZGÜN ve Mercedes-Benz şirketinde Uzman Geliştirme Mühendisi konumunda çalışmakta olan Burak ARAL konuşmacı olarak katıldı.
İlk konuşmacı Batuhan DÜZGÜN, bilgi ve iletişim teknolojileri yeteneğine sahip genç ve yetişkinlerin oranını arttırma bilinciyle katılımcılara ilk başta sektöre başlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden ve kariyer süreci boyunca edinebilecekleri deneyimlerden bahsetti. Batuhan DÜZGÜN, Trendyol’a geçme sürecinde hangi hedeflerle şirket değiştirmeye çalıştığını, bu süreçte kendisinin ve şirketlerin nelere dikkat ettiğini anlattı. Kazandığı tecrübeler doğrultusunda iyi bir yazılımcıda olması gereken en temel özelliğin “güçlü soru sorabilmek” olduğunu vurguladı. Ekonomik kalkınmada öncelikli alanlardan olan yazılım sektörünü keşfetmek için sorulan soruların da kalitesinin kişiye neler kattığını anlattı. Daha sonra sunumunda yazılım dilleri ile tercih edildiği alanları ve Türkiye’deki yazılımcıların şirketlerde hangi pozisyonlarda çalıştıklarını grafikler üzerinde gösterdi. Gelecekte de yazılımcıları hangi gelişmelerin beklediğinden bahsetti. Problemler karşısında hangi yaklaşımlarla ilerlemek gerektiği ve çözüm odaklı olmak gerektiğiyle alakalı tavsiyeler de bulunarak oturumu sonlandırdı.
İkinci oturumda ise Burak ARAL konuşmasına kariyer basamaklarını hangi adımlarla çıktığını anlatarak başladı. Eğitim aldığı ve staj yaptığı yerlerden bahsederek, öğrenme fırsatlarını değerlendirip teknik bilgileri güçlendirmenin bu sektöre dahil olabilmenin en önemli adımı olduğuna vurgu yaptı. Sektörde önemli bir yere sahip olan ve birçok öğrencinin de çalışmak isteyeceği Mercedes-Benz Türkiye firmasının otobüs üretimindeki yeniliklerinden ve yurtdışı bağlantılarının nasıl kurulduğundan bahsetti. Araçları üretirken mühendislerin kendi alanlarına göre hangi özellikler üzerine çalıştığına, üretim yatırımlarının yapılacağı projelerde nelere dikkat edildiğine değindi. Eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin edinmesi gereken becerilere örnek olması açısından firmanın yurtdışı ve Türkiye’deki çalışmalarını kıyaslayarak yazılım süreçlerinin nasıl işlediğini açıkladı. Son olarak firmanın kullandığı sistemleri ve seri üretim aşamalarını detaylı olarak katılımcılara aktardı ve katılımcıların tüm sorularını yanıtlayarak etkinliği sonlandırdı.