Üniversitemiz Odyoloji Bölümü’nün Üsküdar Belediyesi’yle İş Birliği Kapsamında Yaşlılarda İşitme, Çınlama, Orta Kulak Fonksiyonu ve Denge Taramaları Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Odyoloji Bölümü ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Yaşlılarda İşitme, Çınlama, Orta Kulak Fonksiyonu ve Denge Taramaları” projesi tamamlandı.

08.07.2022-08.11.2022 tarihleri arasında Üsküdar Belediyesi’nin sosyal tesisi İkinci Bahar Kahvesi’nde 60 yaş üstü yaşlılarda işitme, çınlama, orta kulak fonksiyonu ve denge taramaları gerçekleştirildi. Projeye araştırmacı olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nden Prof.Dr. M. Tayyar KALCIOĞLU ve Dr.Öğr.Üyesi Serdal ÇELİK, Odyoloji Bölümü’nden Dr.Öğr.Üyesi Atılım ATILGAN ve Arş.Gör.Dr. Murat ERİNÇ katıldı.

İşitme kaybının erken tespit edilmesi ve tedavi edilmesi, demans sürecini geciktirebilir, sosyal izolasyonu engelleyebilir ve yaşam kalitesini artırabilir. Yaşlılarda düşme nedeniyle meydana gelen yaralanmalar, genç popülasyona göre çok daha tehlikeli olabilir. Bu nedenle denge bozukluğu ve düşme riski altındaki grupların erken tespiti için koruyucu sağlık hizmetleri önemlidir.

Proje kapsamında katılımcıların işitme ve denge sağlıklarını incelemek üzere öncelikle Kulak Burun Boğaz muayenesi gerçekleştirildi; muayenenin ardından katılımcılar yaş, cinsiyet, kronik hastalık, vestibüler yakınma varlığı ve mahiyeti hakkında bir değerlendirme formu doldurdular. Ayrıca, video head impulse testi uygulanarak denge sorunları değerlendirildi. Tarama sürecinde yaşlılara denge bozukluğu, düşme riski ve koruyucu önlemler hakkında detaylı bilgi verildi. Proje sonucunda işitme kaybı, denge bozukluğu, orta kulak patolojisi tespit edilen katılımcılar, İstanbul Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümüne yönlendirildi.

Bu iş birliği projesi ile yaşlı nüfusun işitme ve denge sorunlarının erken tespit edilmesi ve uygun tedaviye yönlendirilmesi ve toplum sağlığını arttırmaya önemli bir katkı sağlandı. İşitme ve denge sağlığına yönelik taramaların yaşlı bireylerin yaşam kalitesini ve sağlık yaşam tarzını artırarak sosyal izolasyonu engellemeye ve sağlık sorunlarını erken teşhis ederek çeşitli sağlık risklerini önlemeye yardımcı olacağı düşünülmektedir.